Energie

Transelectrica a ridicat restricţiile privind exportul de electricitate

Transelectrica a ridicat restricţiile privind exportul de electricitate

Autor: Carol Dan

28.02.2012, 00:05 352

Transelectrica (TEL) a ridicat la sfârşitul săptămânii trecute restricţiile privind exportul de electricitate şi nu intenţionează să limiteze din nou livrările pe pieţe externe, în cazul în care consumul nu va mai atinge valorile ridicate consemnate în ultimele săptămâni din cauza condiţiilor meteo.

"Având în vedere scăderea consumului intern, creşterea rezervelor de combustibil în centralele termoelectrice şi a debitelor afluente pe Dunăre şi pe unele râuri interioare, în condiţiile unei situaţii meteorologice favorabile, începând cu vineri, 24 februarie, Transelectrica nu a mai limitat livrările de energie electrică la export şi intenţionează să nu le mai limiteze nici în viitor", precizează compania de stat.

Guvernul a aprobat la începutul lunii februarie o hotărâre care permite companiei de stat ca în perioada 16 februarie-15 martie 2012, în situaţii critice, să limiteze sau să sisteze temporar livrările de energie electrică la export, dar şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.

Consumul mediu de energie electrică a atins în februarie maximul ultimilor zece ani, ca urmare a temperaturii scăzute, iar pentru a asigura necesarul pieţei interne Transelectrica a restricţionat livrările la extern.

Exportul de energie electrică nu va mai fi limitat dacă în perioada următoare consumul se va menţine la un nivel mai scăzut. Totodată, au crescut şi debitele râurilor care asigură producţia de energie în hidrocentrale, precum şi stocurile de cărbune şi păcură, mai arată Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO