Energie

​Transelectrica continuă retehnologizarea Staţiei Electrice de Transformare Domneşti şi are în vedere modernizarea Staţia Bucureşti Sud în 2019

​Transelectrica continuă retehnologizarea Staţiei...

Autor: Tibi Oprea

11.02.2019, 17:20 580

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica (TEL) continuă lucrările de retehnologizare a Staţiei electrice de transformare Domneşti, ca parte din amplul proces de întărire a reţelei de transport a energiei electrice din zona Bucureştiului, şi prin achiziţionarea serviciilor de proiectare lucrări de modernizare a Staţiei Bucureşti Sud. Valoarea totală a proiectului de retehnologizare a Staţiei Domneşti, demarat ân 2018, este 144,447 de milioane de lei, investiţia urmând a fi finalizată în 2020, potrivit unui comunicat la bursă al companiei.

“Retehnologizarea Staţiei Domneşti este unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii pe care Transelectrica le derulează pentru zona Bucureştiului. Staţia 400/110/20kV Domneşti are o importanţă deosebită pentru Reţeaua Electrică de Transport, reprezentând un important nod energetic pentru alimentarea unei părţi însemnate a consumatorilor Municipiului Bucureşti. Investiţia presupune retehnologizarea staţiei la toate nivelele de tensiune, în vederea aducerii acesteia la un nivel de siguranţă şi fiabilitate corespunzător importanţei zonei şi obiectivului din punct de vedere energetic, utilizând tehnologie modernă la nivel mondial”, a declarat Marius Dănuţ Caraşol, preşedintele Directoratului Transelectrica.

Lucrările în Staţia Domneşti au început în iunie 2018, în prezent efectuându-se lucrări pentru realizarea Staţiei 400 KV GIS şi pentru construirea clădirii de Comandă. Această etapă presupune trecerea de la echipamentul primar de exterior cu izolaţie în aer la echipament primar de interior, amplasat în clădirea staţiei GIS 400 kV. Următoarele etape în execuţia lucrărilor care vizează Staţia Domneşti sunt: realizarea unităţilor de transformare 400/110 kV; realizarea Clădirii GIS 110 kV; realizarea unităţilor de transformare 110/20 kV; retehnologizarea Staţiei de 20 kV şi realizarea sistemului de comandă control şi metering, integrarea în SCADA.

Staţia Electrică Domneşti este ultima care trece prin procesul de modernizare, fiind precedată de retehnologizarea Staţiei electrice Bucureşti Sud (2006-2009; 2014-2015) şi de modernizarea Staţiei Electrice Fundeni (2006-2007). Staţia de 110 kV Domneşti a fost pusă în funcţiune în anul 1980, iar cea de 400 kV, în 1982.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO