Energie

Transelectrica primeşte 27 mil. euro de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea proiectului energetic Cernavodă-Stâlpu

Transelectrica primeşte 27 mil. euro de la Comisia...

Autor: Cristina Bellu

26.01.2018, 10:32 570

Compania naţională Transelectrica, la care statul este acţionar majoritar, va primi de la Comisia Europeană o finanţare nerambursabilă în valoare de 27 milioane de euro pentru construirea liniei electrice de 400 kV Cernavodă – Stâlpu, acesta fiind primul dintre cele şase proiecte de interes comun ale Transelectrica incluse pe lista revizuită în noiembrie anul trecut, care primeşte finanţare de la Comisia Europeană.

„Am reuşit în ultimele luni să accelerăm procesele în ceea ce priveşte linia Cernavodă-Stâlpu şi cu ajutorul promovării hotărârii de guvern pentru declanşarea procedurilor de expropriere în toamna anului trecut. Tot atunci, am iniţiat şi hotărârea pentru declanşarea procedurilor de expropriere pentru linia Smârdan – Gutinaş, linie care a fost deja preselectată în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi pentru care ne-am propus să depunem cererea de finanţare în luna iunie”, explică Corina Popescu, Director General Executiv Transelectrica. 

Linia electrică aeriană Cernavodă – Stâlpu va contribui la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea  energiei eoliene din zona Dobrogei.

Proiectul liniei Cernavodă-Stâlpu, parte a Clusterului Black Sea Corridor, este unul dintre cele şase obiective de investiţii majore derulate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, care se regăsesc pe lista a treia a proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetică, adoptată în luna noiembrie a anului trecut de Comsia Europeană.

Valoarea totală a celor şase investiţii este de circa un miliard de lei.

Toate aceste proiecte contribuie la realizarea inelului naţional de 400kV, care duce la o creştere a siguranţei în funcţionare a SEN şi la realizarea unui regim economic de funcţionare a RET.

Construirea acestei linii este necesară, ţinând cont de perspectivele de dezvoltare a parcului de producţie din zona Dobrogei.

Linia de 400 kV Cernavodă – Stâlpu va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei în funcţiune este necesară construirea staţiei 400 kV Stâlpu şi extinderea staţiilor Cernavodă şi Gura Ialomiţei.

Conform planului de dezvoltare pe 10 ani al Transelectrica , LEA 400kV Cernavodă-Stâlpu va fi finalizată în anul 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO