Energie

Transelectrica şi Transgaz au confirmat aşteptările analiştilor şi brokerilor de la începutul anului 2014, cu creşteri de până la 85%

Transelectrica şi Transgaz au confirmat aşteptările...

Autor: Ioana Tudor

29.12.2014, 10:00 1325

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au mers în direcţii diferite pe bursă anul acesta, iar Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) sunt de departe vedetele creşterilor din BET, confirmând aşteptările unora dintre analişti şi brokeri de la începutul anului 2014. Pe de altă parte, Nuclearelectrica (SNN) şi OMV Petrom (SNP), de la care brokerii se aşteptau la creşteri, au pierdut 30,7%, respectiv 14,8% pe parcursul ultimelor aproape douăsprezece luni.

Companiile din sectorul energetic, mai ales cele aflate în poziţia de monopol, cum este cazul Transelectrica şi Transgaz, sau oligopol, cazul Romgaz, au fost privite anul acesta drept cele mai atractive plasamente în titluri de pe bursa de la Bucureşti.

Transelectrica, companie care deţine monopolul transportului de electricitate, a înregistrat cel mai puternic avans din rândul acţiunilor lichide incluse în indicele de referinţă BET, de peste 85%. Creşterile tarifelor la trans­portul de energie au dublat pro­fitul companiei în acest an, iar investitorii se aşteaptă ca în 2015 să încaseze dividende mai mari. Rezultatele financiare bune au ajutat şi Transgaz, ale cărei acţiuni au crescut cu 38% pe parcursul anului. În primele nouă luni veniturile companiei au urcat cu 15%, până la 1,23 miliarde de lei, perioadă în care profitul a crescut de 2,3 ori, la 374 de milioane de lei. Acţiunile producătorului de gaze Romgaz au crescut anul acesta cu 0,06%.

Unii brokeri se aşteptau ca o altă poveste de succes de pe bursă de anul acesta să fie grupul de distribuţie Electrica (EL), ale cărui acţiuni au intrat la tranzacţionare pe 4 iulie 2014. După listare, în urma căreia Electrica a devenit a şasea companie după capitalizarea bursieră de la Bucureşti, acţiunile cu simbolul EL au crescut cu 20% pe fondul zvonurilor, ulterior confirmate, că grupul doreşte să răscumpere activele deţinute în România de grupul italian Enel. În luna noiembrie, Electrica a fost inclusă în indicele MSCI care urmăreşte valoarea principalelor companii de pe pieţele de capital de frontieră, intrând astfel în colimatorul unor fonduri de investiţii cu active de 12,4 miliarde de dolari. De la debutul pe bursă din această vară, acţiunile Electrica au pierdut 0,4%.

Petrolul ieftin şi criza valutară din Rusia au lovit acţiunile Petrom, care au scăzut cu peste 4% doar în decembrie. Compania a raportat vânzări de 16,19 miliarde de lei pentru primele nouă luni ale anului, cu 11% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul companiei s-a diminuat cu 34% în perioada analizată până la 2,4 miliarde de lei.

Cele şase companii energetice sunt incluse în indicele de referinţă BET, al celor mai lichide acţiuni de pe bursă, cu excepţia SIF-urilor. BET a crescut cu 6,2% pe parcursul acestui an, evoluţie sub previziunile unora dintre brokeri şi analişti, care se aşteptau la un avans de circa 10-15% a indicelui în 2014. BET şi-a redus declinul din decembrie la 0,5%, după ce la jumătatea lunii afişa o scădere de 4% în contextul unei volatilităţi ridicate pe pieţele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO