Energie

Transgaz a încheiat 2019 cu venituri din exploatare de 1,57 mld.lei, în scădere cu 2%, şi un profit net de 349 mil.lei, cu 29% mai mic decât în 2018

Transgaz a încheiat 2019 cu venituri din exploatare de...

Autor: Roxana Rosu

20.02.2020, 09:42 822

Transgaz (TGN), companie care deţine monopolul transportului de gaze naturale în România, a înregistrat anul trecut venituri din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare şi de activitatea de construcţii, de 1,57 miliarde lei, în scădere cu 2%, în timp ce profitul net s-a redus cu 29%, la 349,4 milioane lei, potrivit raportului financiar preliminar.

Scăderea veniturile a fost influenţată în principal de reducerea tarifului de transport, balansată de cantitatea mai mare de gaze transportate.

În acelaşi timp, cheltuielile de exploatare înainte de echilibrare şi de activitatea de construcţii conform cu IFRIC12 sâau majorat cu 13%, la 1,1 miliarde lei.

Transgaz a semnat în septembrie 2019 un acord cu Austrian Central European Gas Hub AG, operatorul hub-ului de gaze de la Baumgarden, un acord de cooperare în vederea înfiinţării societăţii Romanian Gas Hub Services, societate mixtă ce va avea ca obiectiv operarea unui punct virtual de tranzacţionare a gazelor în România. Transgaz urmează să deţină 51% din acţiunile ce vor forma capitalul noii societăţi, în timp ce Austrian Central European Gas Hub va avea o participaţie de 49%.

Compania a convocat acţionarii în data de 16 martie pentru aprobarea înfiinţării noii societăţi.

Transgaz (TGN), operatorul tehnic care asigură transportul a 90% din gazele naturale consumate în România, şi-a bugetat venituri din exploatare de 1,5 miliarde de lei pentru anul 2020 şi un profit net de 108,5 mil. lei.

Compania are o capitalizare de 4 miliarde lei, iar valoarea acţiunilor s-a redus cu 5% la Bursă în acest an, după tranzacţii în valoare de 29 milioane lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO