Energie

Transgaz negociază credite pentru un gazoduct de 500 km. Investiţia totală se va ridica la 350 mil. euro

Transgaz negociază credite pentru un gazoduct de 500 km....

Autor: Alina Oprea

26.01.2016, 15:55 1168

Proiectul prevede dezvoltarea sistemului naţional de transport gaze naturale, pe un traseu de aproximativ 500 km, cu direcţionare din zona de sud-est spre vestul ţării, pentru creşterea securităţii livrărilor de gaze în România şi în regiune.

"Alocarea de 179,3 milioane euro reprezintă 40% din valoarea eligibilă estimată; contribuţia de până la 100% a valorii investiţiei se asigură din surse proprii, în componenţa cărora intră amortizarea şi sumele repartizate din profitul net pentru finanţarea investiţiilor conform OG 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, cu modificările şi completările ulterioare şi surse împrumutate, în conformitate cu politica de finanţare a societăţii", a comunicat Transgaz, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX.

Contribuţia de 60% care va reveni Transgaz însumează aproape 270 milioane euro, întregul proiect fiind estimat la 450 milioane euro.

"Se află în derulare discuţii cu instituţii financiare în vederea atragerii necesarului de finanţare. Se va atrage finanţarea care se potriveşte în structură cel mai bine cu tipul de proiect ce urmează a fi susţinut: cost cât mai redus şi perioadă de rambursare cât mai lungă (minim 10 – 12 ani)", spun reprezentanţii transportatorului naţional de gaze naturale.

Săptămâna trecută, Transgaz a anunţat că va primi o finanţare de 179 milioane euro de la Comisia Europeană pentru construcţia pe teritoriul ţării a unei conducte de gaze care va face legătura între Bulgaria şi Austria, traversând România şi Ungaria, ca primă fază a proiectului de interconectare BRUA.

Alte proiecte mari de investiţii ale companiei sunt cele din Planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale pentru perioada 2014 - 2023, aprobat de ANRE în decembrie 2014: dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la ţărmul Mării Negre, proiect privind dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova, un proiect privind interconectarea SNT cu conductele de transport internaţional al gazelor naturale şi dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Central de transport pentru preluarea gazelor de la ţărmul Mării Negre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO