Energie

Tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la MIRA s-a finalizat şi s-a facut transferul ultimilor bani. Dealul mai aştepta acordul CSAT, după ce Autoritatea Europeană Antitrust a aprobat tranzacţia încă din ianuarie

Tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la...

Autor: Cristina Roşca

01.04.2021, 10:28 369

Tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la MIRA s-a finzalizat după ce a primit toate aprobările necesare. Astfel, în aceste zile s-au transferat ultimii bani, o parte fiind deja viraţi, spun sursele din piaţă.

Dealul mai aştepta acordul CSAT, pe care l-a şi primit, după ce Autoritatea Europeană Antitrust a aprobat tranzacţia încă din ianuarie, potrivit datelor ZF. Până la publicarea acestei ştiri CSAT nu a răspuns solicitării ZF.

Autoritatea Europeana Antitrust a aprobat la începutul acestui an tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) privind operaţiunile din România, astfel că pentru a fi finalizat acordul mai era nevoie de acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din România (CSAT). Pe masa CSAT ajung de regulă tranzacţiile care implică firme sau active ce prezintă importanţă majoră pentru siguranţa naţională.

Oficialii CEZ România anunţaseră în decembrie anul trecut că estimează, pe baza duratei tranzacţiilor similare, că procesul de divestment să fie finalizat în prima jumătate a anului 2021.

Operaţiunile CEZ din România au fost vândute în toamna acestui an pentru peste 1 mld. euro, cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală a ultimilor 12 ani. Acesta este al patrulea cel mai mare deal din istoria pieţei locale de M&A care a adunat de-a lungul a trei decenii de capitalism câteva mii de fuziuni şi achiziţii.

Companiile de consultanţă şi jucătorii din piaţa de M&A au estimat valoarea dealului între 1 şi 1,2 mld. euro. Valoarea exactă nu a fost făcută publică.

Grupul ceh nu face exitul total din România, rămânând activ pe partea de trading şi de oferire de servicii energetice.

Cehii sunt prezenţi pe piaţa locală din 2005, când au preluat compania de distribuţie de energie electrică Electrica Oltenia SA. În luna mai a anului trecut, CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat că îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia pentru a se concentra pe piaţa-mamă, fiind vorba de o schimbare a modelului de business. CEZ România este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală de energie, având în 2019 o cifră de afaceri cumulată (pe mai multe firme) de 1,9 mld. lei (circa 400 mil. euro) şi un profit net de 12 mil. lei. Compania are 2.000 de salariaţi pe plan local.

Macquarie Infrastructure and Real Assets, parte din grupul Macquarie este unul dintre cei mai mari administratori de active din infrastructură la nivel global, având aeroporturi, servicii feroviare, companii de electricitate şi investiţii în infrastructura rutieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO