Energie

O tranzacţie neaşteptată: Grupul german DKV a cumpărat furnizorul de combustibil, rambursare TVA şi accize Smart Diesel din Arad, una din cele mai mari afaceri antreprenoriale din România, care avea un business de 1,5 miliarde lei

O tranzacţie neaşteptată: Grupul german DKV a...

Autor: Roxana Rosu

29.12.2020, 11:01 31367

Firma Smart Diesel din Arad, fondată de antreprenorii români Ovidiu Andrieş şi Daniel Imbre, furnizor important de soluţii de alimentare cu combustibil, rambursare TVA şi accize, a fost cumpărată de grupul german DKV.

Smart Diesel este cea mai mare companie independentă de combustibil din România şi oferă celor peste 11.000 de clienţi carduri de combustibil, combustibil vrac, soluţie pentru plata taxelor rutiere şi servicii de recuperare a TVA. Smart Diesel operează 36 de benzinării în România, iar cardul său SD este acceptat în peste 1.800 de benzinării din străinătate.

„În ultimii ani ne-am dezvoltat continuu afacerea, împreună cu clienţii şi partenerii noştri de afaceri”, spune Daniel Imbre, Director General Smart Diesel Group. „Unirea forţelor cu DKV, cel mai mare furnizor european de servicii de carduri de combustibil şi mobilitate, este un pas important în dezvoltarea companiei noastre. Suntem încrezători că acest parteneriat va oferi în viitor clienţilor noştri produse şi servicii noi şi foarte atractive.”

Smart Diesel a  raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de peste 1,53 mld. lei (324,1 mil. euro), în creştere cu 14,5% faţă de anul anterior, şi un profit net de aproximativ 32 mil. lei (6,6 mil. euro), mai mult cu 17% faţă de anul precedent.

Tranzacţia este supusă aprobării Consiliului Concurenţei. Ambele părţi au convenit să nu dezvăluie detalii suplimentare despre tranzacţie.

Smart Diesel Group va continua să funcţioneze ca unitate de sine stătătoare în cadrul grupului DKV.

„Suntem foarte mândri că am putut realiza această achiziţie. Cu Smart Diesel, primim în DKV Mobility Group o companie cu oameni extrem de profesionişti şi capabili, cu o tradiţie foarte puternică. Aşteptăm cu nerăbdare să facem paşii următori şi să ne dezvoltăm împreună.”, a declarat Marco van Kalleveen, CEO DKV Mobility.

KPMG Advisory a fost  consultant financiar al cumpărătorului, grupul german DKV, iar firma de avocatură Radu şi Asociaţii  a oferit  asistenţă juridică celor doi antreprenori români. De asemenea, Alexandru Medelean (Wise Way Advisors) şi Florin Cerna (BrinkThink Management ) au asistat în calitate de M&A lead advisors acţionarii grupului Smart Diesel.

Echipa Radu şi Asociaţii a fost coordonată de Radu Diaconu (Partener) şi de Ştefan Mantea (Senior Managing Associate). Din echipă au mai făcut parte Nicoleta Gheorghe (Regulatory), Adina Niţescu (Corporate) şi Claudia Grosu (Competition).

 “Sunt încântat de colaborarea cu echipa Radu şi Asociaţii. Radu Diaconu şi Ştefan Mantea au avut o contribuţie esenţială la realizarea tranzacţiei şi doresc sa le mulţumesc pe această cale pentru suportul lor”, a declarat Ovidiu Andrieş.

Radu şi Asociaţii SPRL este membră a societăţilor din grupul Ernst & Young Global Ltd şi face parte din reţeaua globală EY Law.

Businessul Smart Diesel a fost conceput mai ales pentru clienţii comerciali, compania având o reţea de benzinării pe plan local şi par­teneriate pe plan extern în mai multe ţări. Alimentarea se poate face atât pe teritoriul României, cât şi în alte 19 ţări, printre care Austria, Slovenia, Belgia, Spania, Franţa, Germania, Cehia, Ungaria sau Luxemburg, potrivit site-ului companiei.

Compania livrează motorină şi în sistem vrac pentru companiile care folosesc în activitatea lor curentă carburanţi. Livrarea se face la locul consumului, utilizând flota proprie de cisterne. Domeniile pentru care Smart Diesel livrează vrac sunt agricultură, construcţii, transporturi şi logistică şi sec­torul forestier.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO