Energie

Tranziţia energetică a României: cum putem transforma un număr impresionant de rezultate Google într-una din cele mai mari oportunităţi economice

Tranziţia energetică a României: cum putem transforma...

Autor: Georgios Stassis, Enel Romania

18.03.2018, 20:31 1016

“România are un potenţial energetic extraordinar”. Cred că ar fi greu pentru oricine din România să spună de câte ori a auzit aceste cuvinte sau când a fost prima oară când le-a auzit. Probabil de foarte multe ori. Şi cu mulţi ani în urmă.  O simplă căutare Google cu “potenţialul energetic al României” ne va oferi peste 2 milioane de rezultate.

Acest număr nu este deloc surprinzător, pentru că România are într-adevăr un potenţial energetic extraordinar. Dar cum putem transforma un număr impresionant de rezultate Google într-una dintre cele mai mari oportunităţi pentru economia românească?

România se află într-o poziţie privilegiată pentru a fi în fruntea tranziţiei energetice. Ţara are mijloacele necesare pentru a beneficia de pe urma inevitabilelor evoluţii ale sectorului energetic şi a le transforma în oportunităţi pentru întreaga economie.

Programul de guvernare al Guvernului României în materie de energie este un pas important în acest sens, întrucât îşi propune obiective corecte atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Dacă este suficient de ambiţioasă, România poate lua un avans important pe calea pe care vor merge toate statele industrializate: digitalizare, electrificare şi decarbonizare.

 

Să discutăm pe rând aceste elemente.

În primul rând, digitalizarea are deja un impact enorm asupra multor sectoare ale economiei iar efectele încep să fie vizibile şi în energie. Cu un aport la PIB al sectorului IT&C de 6%, o infrastructură modernă şi o forţă de muncă bine calificată, România poate beneficia din plin de avantajele digitalizării. Pentru sectorul energetic, aceasta înseamnă integrarea noilor tehnologii, scăderea costurilor de producţie, îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie, încurajarea eficienţei energetice şi multe altele. Prin implementarea contorizării inteligente şi a altor tehnologii digitale, clienţii vor dobândi mai mult control asupra consumului de energie, vor avea posibilitatea să devină ”prosumatori”, dar şi să ofere servicii de stocare a energiei. În acelaşi timp, tehnologiile utilizate vor duce la crearea de numeroase locuri de muncă de înaltă calificare, susţinând creşterea economică. Alftel spus, digitalizarea pieţei energiei reprezintă o soluţie care vine ”mănuşă” pentru România.

În al doilea rând, pe măsură ce inovaţiile încep să producă rezultate în acest domeniu, devine imperios necesară încurajarea consumului de energie electrică. Fie că avem în vedere securitatea energetică, îmbunătăţirea eficienţei energetice sau a calităţii aerului, consumul de electricitate va trebui să crească pe termen mediu şi lung. Vestea bună este că România are resurse din abundenţă, în special în domeniul energiei regenerabile, pentru a face faţă acestui avans al consumului. Pe măsură ce regiunile mai puţin dezvoltate continuă reducerea decalajului faţă de restul ţării, vom fi martorii unei rate accelerate de adopţie a aparatelor electrocasnice şi a altor echipamente care duc la creşterea calităţii vieţii. În plus, datorită avansului tehnologic, încălzirea şi răcirea clădirilor vor putea fi realizate cu ajutorul electricităţii, în special prin folosirea pompelor de căldură. Să amintim şi de mobilitatea electrică, ce nu mai reprezintă de mult doar o perspectivă de viitor, ci o realitate concretă a zilelor noastre. Toate acestea vor rezulta într-un consum mai mare de electricitate, cea mai mare parte provenind din surse regenerabile, având în vedere îmbunătăţirea semnificativă a eficienţei acestora şi scăderea costurilor tehnologiei la niveluri minime record.

Nu în ultimul rând, datorită unui proces gradual de decarbonizare, România va contribui nu numai la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, ci şi la îmbunătăţirea sănătăţii şi calităţii vieţii cetăţenilor săi. Folosirea mai eficientă a surselor ieftine şi abundente de energie regenerabilă, cu ajutorul tehnologiilor digitale, va transforma oraşele, transporturile, industria şi agricultura, reducând emisiile de gaze cu efect de seră şi îmbunătăţind calitatea aerului. Astfel, decarbonizarea nu este doar un scop abstract al Uniunii Europene sau al Organizaţiei Naţiunilor Unite, ci o politică cu beneficii imediate şi tangibile pentru toţi. Iar factorii decisivi care vor genera aceste beneficii vor fi digitalizarea şi electrificarea consumului.

În acest context, este încurajator să vedem că Guvernul are în vedere oportunităţile României în sectorul energetic. Este menţionată în mod special electricitatea ca instrument strategic pentru viitorul transporturilor, climatizării locuinţelor, iar promovarea reţelelor inteligente este cea mai bună modalitate de a face posibile aceste lucruri.  Decarbonizarea şi calitatea aerului sunt de asemenea pe lista de priorităţi, iar asigurarea unui acces adecvat la energie pentru cei mai vulnerabili membri ai societăţii continuă să fie un subiect de maximă importanţă.

În concluzie, viitorul ţării în domeniul energetic arată foarte bine. Dar, pentru a se asigura că acest potenţial este valorificat, România trebuie să ia decizii curajoase pentru a atrage investiţii. Nu este niciun secret că se desfăşoară o competiţie globală aprigă între ţări pentru atragerea de capitaluri, în special între ţările în dezvoltare şi emergente. România poate fi un câştigător în această cursă, dacă prezintă un plan de afaceri solid.

Cu ambiţie, competenţă şi perseverenţă în transpunerea în realitate a planurilor Guvernului, România va fi bine poziţionată pentru a deveni un lider european al tranziţiei energetice, având în plus avantajul de a-şi transforma economia, concomitent cu acest proces de tranziţie.

Dar toate acestea nu se vor întâmpla ca prin miracol sau peste noapte. Însăşi natura proiectelor din sectorul energetic face necesară planificarea pe decenii, pentru a putea profita de pe urma inevitabilei tranziţii energetice. Altfel, ar fi ca şi cum nu am avea niciun plan. Singurul rezultat va fi o oportunitate ratată… şi peste 2 milioane de rezultate în căutările Google. Rămâne de văzut dacă strategia energetică, politicile şi reglementările care o vor pune în practică vor merge în această direcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO