• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.6287
  • Leu / USD4.5594
Energie

Tribunalul Bucureşti a decis: ELCEN, principalul furnizor de energie termică al Capitalei, iese din insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a decis: ELCEN, principalul furnizor de energie termică al Capitalei, iese din insolvenţă

Autor: Mediafax

02.02.2023, 18:37 486

Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti, anunţă că Tribunalul Bucureşti a decis joi închiderea procedurii de insolvenţă şi reintroducerea ELCEN în circuitul economic.

Cererea prin care Electrocentrale Bucureşti SA a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă a fost admisă în 6 octombrie 2016, la Tribunalul Bucureşti.

ELCEN a acoperit în totalitate creanţele datorate.

„Închiderea procedurii de reorganizare judiciară şi, implicit, a procedurii de insolvenţă prevede stingerea tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare şi a creanţelor curente scadente. Drept urmare, Tribunalul Bucureşti a decis astăzi, 02 februarie 2023, reintroducerea ELCEN în circuitul economic”, transmite compania.

Potrivit unui comunicat de presă, ieşirea din dificultate financiară deschide calea ELCEN pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanţare puse la dispoziţie de instituţii financiare naţionale şi internaţionale, pentru a-şi eficientiza CET-urile pe care le deţine.

„În următoarea perioadă, ELCEN se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiţii, şi anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficienţă, cum ar fi implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CET Bucureşti Sud. Studiul de Fezabilitate pentru această investiţie a fost finalizat. Soluţia optimă în SF prevede realizarea unei capacităţi noi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, în incinta CET Bucureşti Sud, cu o putere electrică brută de cca. 600 MWe şi energie termică livrată de cca. 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparaţie, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale ELCEN este de 586,25 MW. Ţinând cont de estimările Dispecerului Energetic Naţional care avertizează că deficitul de energie electrică din producţia internă pentru acoperirea consumului va creşte masiv mai ales în condiţii de iarnă, în orele de vârf de sarcină, punerea în funcţiune a unei centrale noi, moderne, cu o putere electrică de 600 MWe reprezintă o contribuţie majoră la menţinerea siguranţei în alimentarea cu energie electrică. Totodată, cantitatea de 376 Gcal/h livrată din noua centrală va acoperi fără probleme necesarul de agent termic pentru alimentarea cu apă caldă şi căldură a consumatorilor arondaţi acestei centrale”, se menţionează în comuunicat.

Conform sursei citate, centrala va dispune de echipamente noi, performante, care vor putea asigura energia termica şi electrică cu o eficienţă globală de aprox. 86-90% şi reduceri semnificative a emisiilor.

De asemenea, Elcen îşi propune să eficientizeze activitatea din CET Grozăveşti, să implementeze unele capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoare termice în cadrul CET Progresuşi să modernizeze capacităţile existente / retehnologizarea unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf în CET Grozăveşti, CET Bucureşti Sud şi CET Bucureşti Vest.

„Ieşirea din insolvenţă permite ELCEN punerea în aplicare a unei strategii de dezvoltare care să asigure suportul la nivel local, naţional şi european prin implementarea rapidă şi eficientă a tehnologiilor adecvate, corelate cu cerinţele de mediu şi cu noua realitate geopolitică de pe piaţa energiei”, se menţionează în finalul comunicatului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9481
Azi: 4.5594
Diferență: -0,3192
Ieri: 4.5740
Azi: 5.6287
Diferență: 0,1495
Ieri: 5.6203
Azi: 4.9695
Diferență: -0,2649
Ieri: 4.9827