Energie

Turcia: descoperirea „miraculoasă“ de gaze naturale în Marea Neagră nu va soluţiona problemele economice ale ţării

Turcia: descoperirea „miraculoasă“ de gaze naturale...

Autor: Catalina Apostoiu

28.08.2020, 00:05 995

Descoperirea de gaze naturale în Marea Neagră a fost salu­tată drept una dintre multe astfel de descoperiri care vor ur­ma şi vor acoperi necesităţile energetice ale Turciei ani la rând. Nu toată lumea este convinsă însă că aceasta va aduce be­ne­ficiile promise de preşedintele Erdogan, scrie Deutsche Welle.

Anunţând cea mai mare descoperire de gaze naturale din Marea Neagră din istoria Turciei, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ancitipat că ţara sa va deveni în curând un exportator net de energie.

Mulţi insideri ai industriei au primit anunţul lui Erdogan cu scepticism în condiţiile în care Turcia depinde în prezent de Rusia, Iran şi Azerbaidjan pentru până la trei sferturi din necesităţile sale energetice, iar previziunile privitoare la noul câmp gazeifer Sakarya, deşi impresionante, sunt doar preliminare.

„Turcia are o factură energetică uriaşă“, arată Ashley Sherman, analist la Wood Mackenzie. În 2019, importurile au costat ţara 41 mld. $, iar factura ar fi fost şi mai mare în lipsa unor preţuri favorabile la petrol.

Ankara a caracterizat noua descoperire drept un „miracol“, insistând că aceasta are potenţialul de a acoperi o treime din necesarul de gaze naturale al Turciei. Sherman este de acord că descoperirea este „extrem de semnificativă“ şi crede că aceasta va „permite Turciei să-şi reseteze puterea de negociere cu furnizorii de gaze“, mai ales că multe dintre contractele sale pe termen lung urmează să fie reînnoite în anii 2020.

Totuşi, descoperirea lasă fără răspuns multe întrebări, cum ar fi dacă cei 320 miliarde de metri cubi estimaţi pot fi extraşi în totalitate sau dacă anunţul a avut mai degrabă menirea de a-l ajuta pe Erdogan să-şi recâştige susţinerea publicului.

„Anunţul a fost făcut în mare grabă. Dacă spun că este un miracol economic, trebuie să poţi explica dinamica din spatele acestuia“, arată Nate Schenkkan, de la think tank-ul american Freedom House.

Promisiunea lui Erdogan că primele gaze vor ajunge la consumatorii turci până în 2023 este de asemenea privită cu scepticism. Unii analişti cred că ar putea dura un deceniu până când gazele vor începe să fie extrase şi că firma de stat TPAO va trebui să formeze un joint venture cu un gigant străin pentru a realiza în întregime proiectul.

Descoperirea va da totuşi un impuls unei economii care are nevoie disperată de veşti bune. Economistul turc Ugur Gurses arată însă că este foarte clar că deficitul de cont curent al Turciei nu va dispărea odată cu descoperirea.

Timp de câteva zile, noua descoperire a pus în umbră tensiunile în creştere din Mediterana de est, însă Schenkkan arată că este puţin probabil ca aceasta să ducă la o detensionare a situaţiei. În acelaşi timp, noul câmp are potenţialul de a declanşa noi tensiuni geopolitica cu vecinii de la Marea Neagră ai Turciei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO