Energie

Un alt efect al războiului: un business care face software pentru contoare electrice în Ucraina s-a relocat în Iaşi

Un alt efect al războiului: un business care face...

Autor: Adelina Mihai

04.03.2022, 16:15 4935

O parte dintre inginerii IT ai unei companii din Ucraina, Infomir, care produce software pentru echipamente de tip contoare electrice inteligente sau boxe pentru televizoare, s-au relocat momentan la Iaşi şi încearcă să repună pe picioare compania.

„Businessul nostru are componenta hardware – producem contoare electrice inteligente, boxe pentru televizoare şi echipamente de iluminat stradal – şi componenta software, unde producem software pentru acest produse. Avem două uzine în Odessa, cu 400 de angajaţi. Avem marfă blocată acolo pe care încercăm să o scoatem. Cei mai mulţi angajaţi sunt în uzine, au rămas acolo, dar activitatea la uzina din port este oprită, iar la cealaltă se lucrează cu program restrâns. O parte din echipa de ingineri IT, din divizia de software, s-a relocat la Iaşi, au venit 6 colegi cu familiile, urmează să mai vină alţii”, a explicat Traian Triboi, un antreprenor care a lucrat timp de opt ani în cadrul companiei ucrainene Infomir (unde ultima poziţie a fost de CEO) şi care a creat un spinoff, o companie de soluţii software pentru echipamentele Infomir, în urmă cu doi ani. Traian Triboi s-a născut în Basarabia, dar a făcut şcoala generală şi liceul la Iaşi, iar ulterior a făcut facultatea în Franţa. După ce a lucrat o perioadă în Anglia, s-a mutat în Ucraina, unde s-a angajat la Infomir.

„Cu o parte din echipă am ajuns la Iaşi, încercăm să ne oprim aici, să continuăm să lucrăm. Vedem săptămâna viitoare ce putem face ca să salvăm compania şi joburile, acum facem eforturi să aducem colegii în România, că e tot mai greu să ieşi din Ucraina şi să scoatem marfa pe care o mai avem acolo. Săptămâna viitoare o să ne gândim la scenarii, vedem în funcţie de cum vor evolua lucrurile dacă relocăm o parte din business aici, dacă relocăm cu totul sau pur şi simplu dăm faliment, pentru că toate scenariile sunt posibile”, a mai spus Traian Triboi. Acţionarii companiei Infomir sunt ucraineni, iar compania are cu precădere clienţi din Statele Unite şi din Europa.

 

Traian Triboi, antreprenor:

Avem două uzine în Odessa, cu 400 de angajaţi. Avem marfă blocată acolo pe care încercăm să o scoatem. Cei mai mulţi angajaţi sunt în uzine, au rămas acolo, dar activitatea la uzina din port este oprită, iar la cealaltă se lucrează cu program restrâns. O parte din echipa de ingineri IT, din divizia de software, s-a relocat la Iaşi, au venit 6 colegi cu familiile, urmează să mai vină alţii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO