• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Energie

Un deceniu de la privatizările strategice din energie. Ce am câştigat şi ce am pierdut: România are facturi duble la curent, gaze şi benzină, în schimb a câştigat „calitate şi dialog“

Autor: Roxana Petrescu

08.10.2015, 00:08 3528

perioada 2004-2005 România a trecut prin cel mai important val de privatizări din domeniul energetic, deschizând unul dintre cele mai puternice sectoare de activitate pentru investitorii străini în scopul atragerii de investiţii.

Şi atunci, dar şi acum, România ocupă o poziţie forte la nivel european în ceea ce priveşte resursele disponibile, fiind al cincilea cel mai mare producător de petrol şi gaze şi având un mix energetic de invidiat. Niciunul din­tre aceste atribute nu a transformat-o într-o forţă, iar privatizarea pe bucăţi a sectorului energetic şi spargerea aces­tuia poate fi una dintre explicaţii.

În perioada scursă de la intrarea unor giganţi precum Enel, E.ON, sau GDF Suez în România, facturile la energie şi gaze s-au dublat, iar liberalizarea pieţei produselor petroliere după privatizarea Petrom a dublat preţul benzinei în ultimii zece ani de zile.

Pe de altă parte, oamenii din piaţă spun că România a câştigat mult din know-how-ul multinaţionalelor, mai ales pe partea de tehnologie, iar companiile privatizate au performat mai bine cu un management depolitizat.

„Calitatea serviciului este mai bună şi există un dialog mai bun. În plus, există şi dorinţa de a rezolva problemele. Totodată, noi investim în comunitatea în care activăm“, a enumerat Martin Zmelik, directorul general al CEZ România, câteva dintre avantajele privatizării fostei Electrica Oltenia. În perioada 2004-2005, Ro­mâ­nia a cedat controlul din toată distri­bu­ţia de gaze naturale, împărţind nordul şi sudul între germanii de la E.ON şi francezii de la Gaz de France, deveniţi ulterior GDF Suez şi acum Engie. La acel moment, piaţa se aştepta ca intrarea celor două forţe europene pe plan local să vină la pachet şi cu preţuri mai bune la importurile de gaze ruseşti, speranţe care în curând s-au năruit.

Dincolo de cedarea distribuţiei de gaze, România a vândut în urmă cu 10 ani aproape jumătate din distribuţie de energie. Astfel, Electrica Oltenia a fost preluată de cehii de la CEZ, Electrica Moldova a intrat în portofoliul nemţilor de la E.ON iar Electrica Banat şi Electrica Dobrogea au fost luate la pachet de italienii de la Enel. Mulţi dintre oamenii statului care şi-au pus semnătura pe aceste contracte au fost reţinuţi sau sunt cercetaţi penal pentru dosare legate tot de sectorul energetic.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270