Energie

Un mare fond de investiţii agresiv din SUA este interesat de proiecte ruseşti pentru gaze destinate Europei. Este obişnuit să investească în energie atunci când toată lumea fuge

Un mare fond de investiţii agresiv din SUA este...

Autor: Catalina Apostoiu

19.05.2025, 00:06 2497

În anul 2022, când majoritatea fir­melor de investiţii americane se re­tră­geau din sectorul petrolului şi gazelor din cauza randamentelor scăzute, Elliott Management, un fond de hedging fondat de miliar­darul american Paul Singer şi gestio­nat de acesta împreună cu alţii, ex­trem de cunoscut pentru investiţiile sale activiste, le-a scris bancherilor din sectorul energiei invitându-i să-i indice oportunităţi de achiziţii în energie, potrivit Reuters.

Vizând astfel de deal-uri, Elliott dădea dovadă de un apetit pentru risc rar întâlnit în rândul fondurilor de pe Wall Street.

Singer este susţinător al politicie­nilor care se declară sceptici cu privi­re la cât de mare este problema emi­sii­lor de carbon. Iar deşi achiziţiile din sectorul petrolului şi gazelor erau ceva nou pentru fond la acea vreme, acesta acumulase participaţii în com­panii de acolo ani la rând, cu rezultate mixte.

Însă fondul îşi menţine pariul pe sector. Din cinci deţineri majore actuale ale fondului, trei sunt în domeniul energiei.

Iar strategia contrariantă este dusă mai departe. Recent, s-a scris des­pre intenţia fondului de a achizi­ţiona o participaţie în cadrul unui gazoduct care transportă gaze ruseşti către Europa.

Este vorba despre segmentul bulgăresc al TurkStream, ultima „arte­ră“ de gaze funcţională a Rusiei către continent. Mişcarea vine într-un con­text complicat, însă Singer nu a urmat niciodată o cale bătută, po­trivit oilprice.com.

Elliott gestionează în prezent ac­tive de peste 70 miliarde de dolari, fon­dul fiind cunoscut pentru prelua­rea de participaţii masive în cadrul unor companii, printre care SoftBank, Honeywell şi Starbucks, şi campanii publice, agresive, pentru schimbări în cadrul acestora pentru a le creşte valoarea, notează The Wall Street Journal.

La Honeywell, Elliott a cerut o spargere a structurii conglomeratu­lui, iar acesta urmează să fie divizat în trei companii listate independent.

La BHP, fondul a cerut vânzarea diviziei petroliere şi renunţarea la structura de listare duală. BHP a ieşit din afacerile cu petrol în 2021.

Cel mai recent, compania americană de rafinare petrolieră Phillips 66 a anunţat că va vinde o participaţie de 65% din divizia sa germană şi austriacă către un consorţiu în urma presiunilor venite din partea Elliott, scrie Reuters.

Singer este şi un susţinător proeminent al candidaţilor Partidului Republicat şi a donat în total 7,5 milioane de dolari către MAGA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels