Energie

Un posibil semnal pentru o nouă scumpire a benzinei: producţia de petrol din SUA a putea scădea până la finele anului

Un posibil semnal pentru o nouă scumpire a benzinei:...

Autor: Florentina Dragu

16.03.2015, 15:29 164

Într-un raport publicat luni, OPEC a estimat că avansul producţiei de petrol din Statele Unite va încetini anul acesta la jumătate, iar "o scădere a producţiei este aşteptată, poate chiar până la finele lui 2015", pe fondul reducerii numărului de instalaţii de forare.

Anterior, OPEC prognoza o scădere a producţiei de petrol din SUA începând cu anul 2018.

OPEC a revizuit luni în urcare cu 50.000 de barili/zi prognoza pentru cererea globală de petrol în acest an, la 92,33 milioane de barili/zi.

Dacă estimările OPEC se dovedesc corecte, declinul producţiei de petrol din SUA ar veni în sprijinul deciziei organizaţiei din noiembrie anul trecut de a nu reduce nivelul plafonului pentru producţia proprie, în ciuda scăderii accentuate a cotaţiilor şi a cererii globale.

Pe de altă parte, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a remarcat, într-un raport publicat vineri, că nivelul producţiei de petrol din SUA s-a menţinut ridicat în februarie, depăşind aşteptările analiştilor. AIE estimează că avansul producţiei de petrol va încetini în a doua jumătate a anului, dar exclude intrarea acesteia în teritoriu negativ.

Preţul petrolului a coborât în urma raportului AIE. Luni, cotaţiile aurului negru au continuat să scadă, iar preţul pentru petrolul WTI, de referinţă pentru bursa de pe Wall Street, a atins cel mai redus nivel din martie 2009.

Pe piaţa londoneză, petrolul Brent se tranzacţiona la 54,5 dolari/baril, în scădere cu 1,1% raportat la închiderea de vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO