Energie

Unde se duc dividendele de la Petrom: Grupul austriac OMV investeşte 1,6 miliarde de dolari în două rafinării din Abu Dhabi deţinute de statul arab

Unde se duc dividendele de la Petrom: Grupul austriac OMV...

Autor: Dragoş Dinu

27.01.2019, 14:53 1673

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, cea mai valoroasă companie din România, a anunţat că va investi alături de grupul italian Eni 5,8 miliarde de dolari pentru a cumpăra 35% dintr-o rafinărie din Abu Dhabi, deţinută de stat, scrie Bloomberg.

În cadrul acestui parteneriat, OMV va cumpăra 15% din acţiuni, iar Eni 20%.

Această tranzacţie evaluează Abu Dhabi National Oil Co. Refining la 19,3 miliarde de dolari, a anunţat compania arabă într-o declaraţie.

Mai mult, companiile implicate în acest deal au decis să se alinieze şi în divizia de trading, care va vinde produsele obţinute din rafinărie unor cumpărători internaţionali.

Adnoc (Abu Dhabi National Oil Co. Refining) spune că îşi va păstra pentru moment restul acţiunilor deţinute, dar este deschisă să vândă încă 5-10% din acţiuni într-un proces competitiv, a declarat sultanul Ahmed Al Jaber, CEO-ul companiei petroliere de stat.

Adnoc operează două rafinării care pot procesa împreună 922 de mii de barili de ţiţei pe zi. Compania de stat are în plan să investească 45 de miliarde dolari până în 2024 pentru a adăuga în procesul de producţie încă 600 de mii de barili de ţiţei pe zi.

OMV, care a dat lovitura în 2004 prin achiziţia Petrom - compania românească deţinând şi operând zăcăminte petroliere şi de gaz - are printre acţionarii principali grupul Mubadala Investment, care este divizia de investiţii a celor din Abu Dhabi.

Eni, un grup mult mai mare decât OMV, este alături de austrieci, partener într-o concesiune de gaze într-un zăcământ off-shore deţinut de Adnoc.

OMV deţine 51% din acţiunile Petrom, iar statul român mai deţine 20,6%.

Petrom are o capitalizare bursieră de 18,1 miliarde de lei (3,85 miliarde de euro).

Petrom a oferit în 2018 pentru profitul din 2017 dividende de 1,13 miliarde de lei (240 milioane euro), de unde rezultă că OMV a luat aproape 130 de milioane de euro.

Dividendele oferite au reprezentat 45% din profitul net aferent anului 2017.

Petrom a oferit din 2005 şi până în 2018 dividende de 10,39 miliarde de lei, aproximativ 2,28 miliarde de euro, OMV încasând 51% din această sumă.

În România, după ce a preluat controlul Petrom, OMV a închis rafinăria Arpechim, considerând capacitatea de rafinare mult prea mică faţă de consum.Petrom a investit în schimb într-o centrală pe gaze - investiţie de aproape 1 miliard de euro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO