Energie

Unul dintre cei mai mari traderi mondiali de petrol şi minereuri se prăbuşeşte

Unul dintre cei mai mari traderi mondiali de petrol şi...
28.09.2015, 18:59 1430

Glencore, unii dintre cei mai mari traderi mondiali de petrol şi minereuri se prăbuşeşte la bursă, după ce acţiunile au scăzut luni cu încă 30%, investitorii reacţionând violent la propunerea de reducere a datoriilor şi transformarea lor în acţiuni.

Glencore, care făcea afaceri în România încă de pe vremea lui Ceauşescu, este plină de datorii şi se confruntă cu o scădere accelerată a afacerilor şi a activelor ca urmare a căderii preţului la minereuri şi petrol.

Într-o lună de zile, Glencore a pierdut 13 miliarde de euro din valoarea bursieră, iar investitorii au devenit extrem de nervoşi.

Ivan Glasenberg, CEO-ul companiei şi unul dintre principalii acţionari, nu reuşeşte să potolească furia investitorilor care susţin că Glencore nu îşi reduce suficient de repede datoriile şi riscă falimentul.

 "În contexul actual, datoria reprezintă cel mai important aspect" au declarat Hunter Hillcoat şi Marc Elliott, analişti ai Investec, citaţi de Bloomberg.

Compania a vândut noi acţiuni şi şi-a fragmentat dividendele, ca parte din programul de 10 miliarde de dolari de reducere a datoriilor, în condiţiile în care reticenţele Chinei au afectat puternic cererea de mărfuri. Goldman Sachs a declarat săptămâna trecută că paşii luaţi de Glencore, o companie minieră anglo-elveţiană, de a reduce datoria şi a înclina pe plus foaia de balanţă nu au fost adecvaţi şi lasă de dorit.

Indicele S&P Europe 350, care urmăreşte cele mai mari companii din Europa, a scăzut cu 8,9% în august, cea mai slabă lună din ultimii patru ani. Cei mai slabi performeri au fost compania germană de utilităţi RWE şi grupul mi­nier Glencore. Acţiunile ambelor com­panii s-au prăbuşit cu 29%. Pe urmă­toarea treaptă a podiumului neferi­ciţilor stă compania franceză Vallourec, furnizor de echipamente industriale pentru sectorul petrolier. Acţiunile Vallourec au pierdut 24% din valoare. Ur­mă­toarele poziţii apar­ţin compa­niilor finan­ciare. Titlu­rile Standard Charte­red, bancă din Marea Britanie, şi cele ale Aegon, asigurător din Olanda, au scăzut cu 22% în august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO