Energie

Uraganul Harvey aruncă în aer preţurile petrolului. Ce se întâmplă cu preţurile materiilor prime din industrie după cel mai devastator uragan care a lovit Texas-ul în ultimul deceniu

Uraganul Harvey aruncă în aer preţurile petrolului. Ce...

Autor: Ştefan Stan

29.08.2017, 11:30 352

Sectorul energiei a cunoscut un salt în preţuri, după apariţia uraganului Harvey. Metalele preţioase rămân pe poziţii – aurul se străduieşte să treacă de pragul cheie de rezistenţă şi aşteaptă veştile de la reuniunea bancherilor centrali din Jackson Hole, Wyoming, potrivit unei analize a Saxo Bank.  

Cel mai afectat pare fi sectorul metalelor industriale. Indicele Bloomberg pentru metale industriale – în frunte cu zincul şi aluminiul – a atins cel mai ridicat nivel din decembrie 2014 încoace şi a înregistrat creşteri în 8 săptămâni din ultimele 10.

Preţul benzinei a crescut în SUA – rafinăriile de pe coastă au redus sau chiar oprit operaţiunile de producţie din cauza uraganului. Primul uragan care loveşte Texasul în ultimul deceniu ar putea genera cantităţi uriaşe de precipitaţii. Acest scenariu produce griji suplimentare pentru recoltele de soia şi bumbac. 

Zahărul şi-a revenit: poziţiile short aproape record au fost echilibrate de noi poziţii long, după ce guvernul Braziliei a anunţat că impune taxe de 20% pe importul de etanol care depăşeşte cotele stabilite de executiv.

Creşterea preţului la metale industriale se datorează în mare parte Chinei. Dorinţa Beijingului de a închide fabricile şi paltformele indsutriale poluante a fost cea care a determinat această creştere, mai ales la aluminiu şi zinc. Poziţiile speculative pe marginea acestei decizii au crescut exploziv, ceea ce i-a determinat pe anumiţi legiuitori să impună restricţii pentru limitarea lor, rugându-i pe investitori să fie mai prudenţi şi raţionali.

Cuprul a beneficiat şi el de acest elan, atingând cele mai bune valori din ultimii doi ani pe pieţele de la New York şi Londra. Fondurile care speculează cupru au cea mai mare expunere din 2006 încoace, adică de când se ţine evidenţa acestor tranzacţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO