Energie

Urmează conferinţa ZF Energie 2019. Trei din patru gospodării care se încălzesc cu lemne şi cărbune ar face trecerea către centrală proprie pe gaz sau electrică, dacă ar avea posibilitatea. Aproape jumătate dintre români se încălzesc cu ajutorul sobelor

Urmează conferinţa ZF Energie 2019. Trei din patru...

Autor: Răzvan Botea

29.11.2019, 00:00 73

Trei din patru gospodării din România care se încălzesc cu ajutorul sobelor pe lemn sau cărbune ar face trecerea către încălzirea centrală proprie care să funcţioneze pe bază de gaz sau electricitate. Aproape jumătate dintre români (43%) se încălzesc cu ajutorul sobelor, arată un studiu condus de Inscop Research la comanda Energy Policy Group.

„Frecvenţa utilizării sobei ca sursă de încălzire este mai ridicată în rândul următoarelor categorii: cei cu vârsta între 45 şi 59 de ani, cei cu educaţie mai scăzută, cei inactivi şi gulerele albastre, cei cu venituri sub 1.200 de lei, rezidenţii din mediul rural, precum şi cei din regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia şi Sud Vest-Oltenia, cei care nu au acces la internet (şi implicit nici cont de Facebook), care nu au maşină (şi nici permis de con­ducere), cei care locuiesc la casă“, notează autorii studiului.

Cercetarea sociologică „Percepţia şi comporta­men­tul populaţiei cu privire la consumul responsabil de ener­gie şi eficienţa energetică în clădiri“ a fost realizată în perioada 15-30 octombrie 2019 pe un eşantion de 1.628 de persoane.

Potrivit cercetătorilor, eroarea maxi­mă tolerată este de 2,4%, iar datele au fost colectate telefonic. Studiul a mai relevat faptul că 61% dintre cei care îşi încălzesc locuinţele cu ajutorul sobelor ar opta pentru o centrală termică proprie pe gaz. În rândul persoanelor racordate la sistemul centralizat (bloc/cartier) 45% spun că şi-ar schimba sistemul de încălzire dacă ar avea posibilitatea, iar dintre cei care deţin o centrală proprie pe gaz 37% şi-ar schimba sistemul de încălzire.

Din punctul de vedere al satisfacţiei legate de sistemele de încălzire, 42% dintre cei care folosesc o centrală proprie pe gaz se declară foarte mulţumiţi, în vreme ce doar un sfert  dintre cei care utilizează  soba sau sistemele de încălzire centralizată se de­clară foarte mulţumiţi.

Mai mult de jumătate dintre români menţionează costul energiei ca fiind principala motivaţie pentru economisirea energiei şi un sfert invocă poluarea generată de producţia de energie ca motiv pentru economisire.

Autorii studiului mai notează că măsurile de eficienţă energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie.

„În România sunt peste 8,3 mil. de clădiri. Majoritatea clădirilor din România sunt construite înainte de ‘90 şi au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne (...) Energia termică pentru încălzire şi apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidenţial. Prin izolarea termică corespunzătoare şi prin implementarea unor soluţii eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO