Energie

Valentin Radu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie Electrica, preia conducerea Eplus Smart Energy, grup antreprenorial românesc din domeniul energiei

Valentin Radu, CEO al grupului Eplus

Valentin Radu, CEO al grupului Eplus

Autor: Cristina Bellu

10.11.2021, 10:19 800

Eplus Smart Energy (Eplus), grup antreprenorial românesc din domeniul energiei, specializat în dezvoltarea, furnizarea şi implementarea de servicii şi soluţii de eficientizare energetică pentru companii, anunţă cooptarea lui Valentin Radu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie Electrica, la conducerea grupului, cu focus pe coordonarea direcţiilor de dezvoltare ale companiei, precum şi creşterea cotei de piaţă a grupului în România, în următorii ani, prin extinderea portofoliului de clienţi.

„Legislaţia europeană şi locală, tranziţia către energia verde, coroborată cu o piaţă din ce în ce mai competitivă, determină companiile, indiferent de industria sau sectorul în care activează, şi consumatorii individuali să adopte soluţii integrate, inovatoare şi inteligente pentru gestionarea eficientă şi responsabilă a consumului de energie, o resursă esenţială, din ce în ce mai greu disponibilă şi mai scumpă”, spune Valentin Radu, CEO al grupului Eplus.

De-a lungul parcursului său profesional, Valentin Radu a deţinut funcţia de CEO al Tiriac Holdings şi Autorom, importator Daimler în România, iar din 2008, acesta este fondator şi Managing Partner al Platinum Capital, o companie axată pe investiţii principale şi servicii de consultanţă. În perioada 2018 – aprilie 2021, Valentin Radu a fost membru independent neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Electrica S.A., unde între decembrie 2018 – iulie 2020, a ocupat şi funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie.

„Am găsit în cadrul grupului o echipă profesionistă, determinată, cu o expertiză excelentă în domeniu şi care dispune de resursele necesare pentru implementarea de soluţii inovative, ce pot asigura competitivitatea pe termen lung a activităţii clienţilor noştri, dar şi la protejarea mediului înconjurător şi reducerea amprentei de carbon printr-un consum eficient de energie. Sunt convins că împreună vom reuşi să acceleram dezvoltarea grupului prin extinderea portofoliului de clienţi şi a gamei de soluţii furnizate, poziţionând grupul Eplus ca promotor al tranziţiei spre o lume a energiei verde şi sustenabilă”, adaugă Valentin Radu.

Eplus a fost înfiinţat în anul 2013 sub denumirea MSC Operational SA şi s-a transformat în grup în anul 2020 prin achiziţia a altor două companii din domeniu. Companiile din cadrul grupului furnizează servicii de monitorizare, prelucrare şi colectare date din teren, control, verificare a calităţii şi conformităţii activităţilor de citiri contoare de gaz şi contoare electrice, implementare contorizare inteligentă, verificare metrologică a contoarelor, administrare grupuri de măsură şi servicii de automatizare şi digitalizare ale proceselor industriale.

Începând cu anul 2017, Eplus şi-a extins echipa prin înfiinţarea diviziei de vânzări, iar în anul 2018, compania a crescut substanţial prin preluarea serviciilor de citire contoare de energie electrică şi gaze, alături de operarea şi prelucrarea datelor colectate din teren pentru un număr de 1,5 milioane de clienţi de energie electrică din zona Moldovei şi aproximativ 2 milioane de clienţi de gaz în zona de nord a ţării, de la Timişoara la Iaşi. Odată cu dezvoltarea acestei activităţi, compania a inaugurat în Craiova un centru de operare şi analiză date colectate din teren. Centrul este format din peste 30 de analişti şi operatori şi îşi propune să funcţioneze extins precum un call-center.

Urmărind obiectivul de extindere al afacerii, în 2020, Eplus şi-a dezvoltat afacerea de verificări metrologice a contoarelor de energie electrică printr-o investiţie de aproximativ 1 milion de lei într-un laborator performant cu tehnologie modernă şi resurse umane cu înaltă calificare, obţinând autorizaţiile şi certificările obligatorii acestui serviciu specializat. De asemenea, în 2020 a dezvoltat servicii de automatizare şi digitalizare pentru procese energetice şi industriale.

În acelaşi an, compania a intrat pe piaţa instalărilor de contoare inteligente, ce reprezintă tehnologia viitorului şi baza unei adopţii mai rapide a tehnologiilor avansate pentru întreaga industrie energetică românească.  

În primele şase luni din 2021, grupul Eplus a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 43 milioane de lei, în creştere cu 93% comparativ cu primele şase luni din 2020 şi un profit net de 3,1 milioane de lei, o majorare cu 142% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea veniturilor companiei, aproximativ 50% au provenit din activitatea de citire contoare şi colectare date din teren, 29% din serviciile de administrare grupuri de măsură, 15% din serviciile de implementare sisteme de contorizare inteligentă. Restul veniturilor au fost completate de serviciile de verificări metrologice şi automatizări de procese.

Pentru întreg anul 2021, grupul Eplus estimează o cifră de afaceri de 80 milioane de lei, în creştere cu 34% faţă de 2020, pe baza proiectelor şi contractelor aflate în curs de desfăşurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO