Energie

Vânzarea CEZ România către australienii de la MIRA, locul opt în topul celor mai mari tranzacţii din Europa emergentă în 2020. Deal-ul este evaluat la 1,2 mld. euro, fiind a patra cea mai mare tranzacţie din istoria capitalistă a României

Vânzarea CEZ România către australienii de la MIRA,...

Autor: Cristina Roşca

26.01.2021, 07:00 532

Vânzarea operaţiunilor CEZ în România către fondul australian de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Estate (MIRA) se află pe locul opt în topul celor mai mari tranzacţii din regiune în 2020. Deal-ul, anunţat în toamna lui 2020 şi evaluat la 1,2 mld. euro, aşteaptă încă acordul CSAT după ce a primit OK-ul autorităţilor euro­pene în domeniu.

România îşi face loc în top zece deal-uri din Europa emergentă pentru prima dată în ultimii ani. E vorba de o tran­zacţie ce vizează doar piaţa locală, nu o mutare regio­na­lă ce include mai multe ţări, lucru care s-a mai întâmplat.

În această analiză au fost incluse tranzacţiile din Europa emergentă, regiune ce cuprinde 15 state printre care România şi vecinii, dar şi Rusia, Turcia şi ţările din Balcani, potrivit raportului CMS Emerging Europe M&A 2020/21 care analizează piaţa de fuziuni şi achiziţii. În total, în 2020, în regiune, s-au semnat 10 tranzacţii cu o valoare de cel puţin 1 mld. euro.

În top zece acorduri semnate în plină pandemie se remarcă interesul investitorilor pentru afaceri din energie şi telecom. Între acestea îşi fac loc şi dealuri din producţie, imobiliare şi sectorul financiar. Totodată, este evidentă prezenţa Rusiei în top cu cinci dintre cele mai mari zece dealuri, urmată de Polonia cu trei tranzacţii (dintre care una regională). Celelalte două acorduri s-au semnat în România şi Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO