Energie

Vicepreşedintele Lukoil: M-am întâlnit astăzi cu vicepremierul şi ministrul energiei şi le-am raportat situaţia. În acest moment sub sechestru se află întreg patrimoniul rafinăriei

Vicepreşedintele Lukoil: M-am întâlnit astăzi cu...

Autor: Radu Bostan

08.10.2014, 19:37 1272

Vladimir Nekrasov, prim vicepreşedinte al grupului Lukoil, responsabil de activitatea de rafinare şi marketing, a venit miercuri la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu procurorul responsabil de dosarul în care rafinăria şi alte firme ale grupului rus sunt acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Oficialul Lukoil a avut o întrevedere şi cu vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul energiei, Răzvan Nicolescu.

"Ne-am întâlnit astăzi cu vicepremierul şi ministrul energiei. Am raportat situaţia curentă. Înţelegem foarte bine că nu au dreptul să intervină. Lor de asemenea le pare rău că în cazul opririi rafinăriei va trebui să revizuiască bugetul de stat în direcţia reducerii veniturilor din taxe şi impozite", a declarat Nekrasov într-o conferinţă de presă ţinută la sediul din Ploieşti al rafinăriei Petrotel Lukoil.

Vicepreşedintele Lukoil a mai arătat că sechestrul asigurător dispus de procurori se întinde asupra stocurilor minime de ţiţei şi produse finite pe care compania este obligată să le constituie, conform legii, clădirile şi instalaţiile rafinăriei, cât şi creanţele acesteia la lanţul de benzinării Lukoil.

"În momentul de faţă sunt blocate stocurile strategice pe care trebuie să le păstrăm conform legii, este vorba de petrol brut şi 60.000 tone de motorină şi benzină. Sub sechestru sunt şi întreg patrimoniul rafinăriei şi debitele Lukoil România către Petrotel. Am ajuns la o înţelegere cu procurorul în privinţa revizuirii acestor măsuri", a spus Nekrasov.

Top managementul Lukoil va decide până vineri dacă va reporni rafinăria sau o va menţine închisă, dacă refuză o soluţie de compromis propusă de procurori privind activele care vor fi puse sub sechestru pe perioada anchetei. Vladimir Nekrasov a mai arătat că închiderea rafinăriei va afecta puternic lanţul de benzinării a grupului, care cumpără 90% din produsele prelucrate la Ploieşti.

"Piaţa locală este şi aşa deficitară pe motorină. Staţiile vor achiziţiona aceste produse de la Rompetrol, de la OMV Petrom sau le vom aduce din Bulgaria (unde Lukoil deţine o altă rafinărie, mult mai mare decât cele din România - n. red.) sau pe mare, din Novorossisk. Acest lucru va influenţa preţul de vânzare. Deoarece rafinăria Petrotel este în centrul ţării, cheltuielile de logistică sunt acum mult mai mici decât dacă am aduce produsele prin Constanţa", a arătat vicepreşedintele Lukoil.

Acesta a mai spus că deciziile recente de vânzare a lanţurilor de benzinării din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Ucraina fac parte dintr-o strategie care vizează repoziţionarea afacerilor de distribuţie în jurul rafinăriilor din portofoliul grupului.

"Sunt decizii manageriale care duc la o stabilitate a afacerii noastre. În afara Rusiei avem 3.200 de benzinării, avem 500 de staţii în America şi începem să aducem reţeaua în ordine, să-i creştem eficienţa, dezvoltând-o în jurul capacităţilor noastre de prelucrare. Avem rafinăria Zeeland în Olanda, în jurul căreia am achiziţionat 200 de benzinării, care lucrează mai eficient decât cele din Cehia, Slovacia şi celelalte, pe care nu le alimentam cu produsele noastre, ci cu ale concurenţilor."

Referitor la pierderile acumulate de rafinăria Petrotel, Nekrasov a precizat că tot sectorul european de rafinare a ţiţeiului se află într-o situaţie precară.

"Diferenţa dintre preţul petrolului şi cel al produselor finite de-abia ajunge să acopere costurile. În Europa în ultimii cinci ani s-au închis rafinării cu capacitatea de 90 milioane de tone pe an, iar până în 2018 ne aşteptăm să se închidă alte capacităţi de rafinare de încă 18 milioane de tone pe an", a mai spus prim vicepreşedintele Lukoil, ale cărui declaraţii făcute în limba rusă au fost traduse în română de un interpret.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO