Energie

Victor Grigorescu, ministrul Energiei: Calitatea resurselor umane este un lucru important, dar nu e suficient

Victor Grigorescu, ministrul Energiei: Calitatea...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

09.08.2016, 12:30 480

România obţine o treime din energia din cărbune, însă, paradoxal, companiile carbonifere sunt în insolvenţă, a spus Victor Grigorescu, ministrul Energiei, la conferinţa ZF Provocările României, care se desfăşoară acum la hotelul Marriott din Capitală.

„Producem 30% din energie din cărbune, însă companiile carbonifere sunt în insolvenţă. Întreb şi eu: cum s-a putut întâmpla ca aceste societăţi să fie în cădere liberă? Cu siguranţă sunt defecte ale sistemului de zeci de ani de zile, unii s-au uitat la ele şi vin astăzi să le reclame. Calitatea resurselor umane este un lucru important, dar nu e suficient. Vorbim despre o regândire a modului de a face anumite lucruri. Vom creşte investiţiile în educaţie în anii următori, vom vedea rezultatele unei generaţii mai bine pregătite. Nu trebuie să disperăm, ci să gândim pe termen mediu şi lung”, a spus Victor Grigorescu.

El a mai precizat că nu doar România suferă din cauza preţurilor mari la energie, ci întreaga Europă.

„Nu doar România, ci toată Europa suferă dramatic. Preţurile în UE pentru energie sunt aproape duble faţă de SUA, unde se exploatează unele resurse neconvenţionale care în România şi UE nu sunt exploatate. România a pus accent pe dezvoltarea reţelelor de transport, de distribuţie, pe dezvoltarea certificatelor verzi. Mai mult de 24% din consumul României de energie vine din energia verde, regenerabilă – fotovoltaică, biomasă şi eoliană. Cred că ceea ce trebuie să facem în următorii ani este să creştem gradul de coerenţă şi să decidem dacă vrem să ne mărim capacitatea de producţie, de distribuţie. Să vină un investitor străin şi să ne spună că vrea să deschidă o fabrică la noi şi să avem nevoie de 182 de zile ca să-l conectăm la reţea – asta înseamnă că ne minţim pe noi înşine”, a spus Victor Grigorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO