Energie

Virgil Popescu, Ministrul Economiei: Nu stiu dacă Exxon va vinde sau nu va vinde cuiva care este un stat terţ sau unei entităţi

Virgil Popescu, Ministrul Economiei: Nu stiu dacă Exxon...

Autor: Mihai Gongoroi, Anamaria Cadis, Mediafax

18.02.2020, 10:50 196

Americanii de la ExxonMobil nu sunt complet hotărâţi să vândă participaţia de 50% din proiectul offshore de gaze Neptun Deep, a declarat luni seara ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu. El a afirmat că Exxon tatonează piaţa pentru a vedea dacă primesc o ofertă destul de bună ca să vândă.

„Exxon au zis că ei tatonează piaţa, că nu sunt hotărâţi să iasă de pe piaţa românească, tatonează piaţa şi au scos la vânzare să vadă dacă primesc o ofertă care ar putea să-i facă să vândă", a spus, luni seara, Virgil Popescu, la Realitatea Plus.

Legat de motivele Exxon pentru care ar vrea să vândă, Popescu a spus că dacă nu s-ar fi dat OUG 114 care a plafonat preţul la gaze pentru producători s-ar fi început exploatarea în Neptun Deep.

„Tot ce au spus Exxon e că vor să facă exit din mai multe pieţe, îşi vând activele din lume şi se reorientează către alte pieţe. Sunt ferm convins că dacă OUG114 nu era dată Exxon şi Petrom începeau exploatările în Marea Neagră", a afirmat ministrul interimar al Economiei.

El a mai precizat că Romgaz va avea 20% din Neptun Deep în consorţiul cu Petrom şi compania naţională de petrol şi gaze din Polonia şi că negocierile pentru cât s-ar putea plăti pe participaţia Exxon sunt încă în derulare.

„Am aprobat în CA la Romgaz participarea la un consorţiu cu Romgaz şi cu compania poloneză naţională de petrol şi gaze. Romgaz va avea 20% din total exploatare din Neptun Deep. Nu ştiu cât s-ar plăti, sunt date confidenţiale care vor deveni publice după aprobare, se fac evaluări în interiorul consorţiului să vadă ce ofertă se poate face, sunt negocieri care probabil vor mai dura", a spus Popescu.

Ministrul a mai spus că legea petrolului modificată prin OUG în şedinţa din 4 februarie aşteaptă avizul CSAT şi va fi publicată ulterior în Monitorul Oficial.

"Avem cred încă o fereastră de oportunitate să extragem gazele din Marea Neagră. Nu stiu dacă Exxon va vinde sau nu va vinde cuiva care este un stat terţ sau unei entităţi... Oricine poate cumpară dacă obţine avizul CSAT pe securitate naţională. Nu se interzice, dar dar cumpărătorul trebuie să primească avizul CSAT pentru că este o problemă de securitate naţională", a mai spus Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO