Energie

Virgil Popescu, ministrul Economiei: România poate folosi fonduri UE de 7 miliarde euro pentru investiţii în energie

Virgil Popescu, ministrul Economiei: România poate...

Autor: Laura Albu, Mediafax

30.01.2020, 16:15 230

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a declarat pentru HotNews că România va putea folosi Fondul de Modernizare, conform Art. 10 al Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană în valoare de 7 miliarde de euro, pentru tranziţia de la cărbune la gaz a centralelor.

„La Paroşeni vom trece pe gaz o parte din grupuri. Va investi compania care va rămâne. Avem la dispoziţie Fondul de Tranziţie ( Just Transition Found) care pentru România s-ar putea să ajungă la un miliard de euro, din care 30% se poate folosi pentru investiţii în tehnologie. (Fondul n.r.) va putea fi folosit pentru tranziţia judeţelor cu cărbune din România. Putem folosi acest Fond de Tranziţie sau mai avem la dispoziţie Fondul de Modernizare care permite, conform Articolului 10 din Tratatul de Aderare, modernizarea centralelor vechi pe cărbune cu centrale de producere a energiei electrice pe gaz. Acolo ar fi vreo 7 miliarde de euro pentru modernizarea, tehnologizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice din România. Prin Ministerul Energiei se vor aloca”, a precizat ministrul.

Sunt vizate în princiapl termoncentralele Mintia şi Petroşani. „Vom reuşi să salvăm cele două termocentrale, cea de la Paroşeni şi cea de la Mintia. Cea de la Paroşeni cu cele patru mine, cea de la Mintia care produce energie termică şi energie elctrică pentru Municipiul Deva. Se doreşte a fi preluată de Municipiul Hunedoara sau de Primăria Deva. (...) Trecem Paroşeni într-o nouă companie şi transformăm pe gaz unităţile de la Paroşani. Deci avem gaz ca şi combustibil de tranziţie, iar la Mintia acelaşi lucru, pentru că nu va putea funcţiona mult timp pe cărbune, (doar dacă va fi vorba de) acel cărbune mai puţin poluant”, a mai spus Virgil Popescu.

Romgaz va gestiona investiţiile pentru o nouă termocentrală pe gaz la Mintia.

„Romgaz are în planul de investiţii la Mintia o centrală pe gaz pe teren tot al Companiei Energetice Hunedoara pentru că acolo există transformatoarea, logistica de injecţie a curentului electric. (...) Am reuşit să deblocăm vânzarea acelui teren şi a echipamentelor aferente acelui teren care să permită construcţia unei centrale de producere a energiei electrice de tipul celei de la Brazi şi Iernut de către Romgaz la Mintia”, a mai explicat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO