Energie

Volume record pe piaţa energiei: industria a revenit la nivelul din 2019, după un galop de 10%. Furnizorii de energie fac contracte de achiziţie la preţuri cu peste 50% mai mari pentru 2022 faţă de începutul acestui an, astfel că şocul scumpirilor se va vedea în totalitate la anul

Volume record pe piaţa energiei: industria a revenit la...

Autor: Roxana Petrescu

20.09.2021, 00:07 674

De la un ritm de creştere de circa 2-3% pe an, în primul semestru consumul intern de energie a crescut cu 8%, cel mai mare salt fiind făcut chiar pe zona industrială, unde cererea a crescut cu 10%. Pe zona consumatorilor casnici, cererea a fost cu 7% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. Exact această foame de energie este şi una dintre explicaţiile pentru scumpirea fără precedent a electricităţii, galopul făcut de certificatele de emisii pe fondul intenţiilor de decarbonizare asumate la nivel european punând umărul la scumpirile semnificative.

Impactul major al creşterii preţului la energie se va resimţi însă în totalitate abia la anul, în contextul în care 2021 încă mai este acoperit cu contractele de achiziţie făcute anul trecut. „Piaţa este clar a producătorilor de energie“, spun marii furnizori din piaţă.

Potrivit informaţiilor disponibile, energia în bandă, adică cea pentru asigurarea consumului constant, pe contractele la termen pentru anul 2022 se vinde de către producători la preţuri de peste 400 de lei pe MWh, cea pentru 2023 sărind de acest prag.

„Pentru al doilea semestru al anului, pe contractele la termen, preţul energiei este cu 30% mai mare faţă de cel de la începutul anului, iar pentru anul viitor preţul este cu peste 55% mai mare, tot faţă de începutul acestui an“, spune un mare furnizor de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO