Energie

ZF Power Summit 2019. Frâna cererii de energie, carburanţi şi gaze naturale anunţă frâna economiei?

ZF Power Summit 2019. Frâna cererii de energie,...

Autor: Roxana Petrescu

19.02.2019, 00:07 716

Liderii acestor pieţe dau răspunsul la ZF Power Summit, evenimentul care ia startul azi şi durează până pe 20 februarie.

Potrivit datelor disponibile, anul 2018 a fost cel mai slab din ultimii patru în ceea ce priveşte creşterea cererii de energie electrică, gaze naturale şi carburanţi, arată datele din piaţă centralizate de ZF pe baza rapoartelor anuale publicate de OMV Petrom.

Astfel, anul trecut cererea de carburanţi a crescut cu numai 1,6%, faţă de 7% cu cât crescuse în 2017. Cererea de energie electrică a avansat cu numai 2% faţă de cele pa­tru procente din 2017, iar cea de gaze naturale a stagnat, faţă de creşterea de 5% din 2017. Datele sunt în volume, mai toate pieţele fiind susţinute în valoare de scumpiri. De exemplu, vânzările de carburanţi au spart pragul de 10 miliarde de euro, pentru prima dată în istorie.

În ciuda acestor semnale negative privind volumele, care pot însă indica şi un consum eficientizat de resurse la nivelul economiei, guvernul se bazează anul acesta pe o creştere economică de 5,5%, faţă de ritmul de 4,1% de anul trecut.

Cum vor evolua principalele pieţe de energie anul acesta, va fi una dintre temele de dezbateri din cadrul celei de-a opta ediţii a ZF Power Summit, evenimentul care începe azi, 19 februarie, şi durează până pe 20 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO