Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal şi a directivelor care vor asigura neutralitatea climatică la nivelul anului 2050 în UE, consideră că România are un potenţial uriaş pentru energie regenerabilă, iar gazul natural ar trebui să fie văzut ca o soluţie de tranziţie, nu ca un scop final.
"Nu există viitor pentru exploatarea cărbunelui. Miliarde de euro au fost acordate ca subvenţii catre acesta industrie bani care ar putea fi folositi în alta parte în beneficiul populaţiei. România trebuie să creeze un plan pentru a ieşi din zona exploatării cărbunelui. Trecerea de la situaţia actuală spre energiile regenerabile, în care faza intermediara va fi gazul natural", a spus Frans Timmermans la ZF Power Summit 2021.
Alte declaraţii:
Adaptarea infrastructurii pentru gaz ar trebui să fie fie folosit[ si dupa aceea . Hidrogenul reprezinta viitorul şi pentru România. Cred că este important ca traziţia energetică să se facă conform unei scheme europene. România trebuie să urmeze acelaşi proces de dezvoltare ca ţările din balcani. Europa este un lider în tehnologiile cu hidrogen. Pentru România este important să facă parte din acestă dezvoltare.
Atât la nivel naţional dar şi local pentru cetăţeni. Daca avem succes în acest val al renovării, dacă putem face împrumuturile şi cunoştinţele mai accesibile pentru a ajuta oamenii să beneficieze de regenerabile în casele lor, vom fi câştigători.
România are deja succes în automotive şi acestă industrie merge mult mai repede decât am anticipat. Cred că trebuie să trecem la electromobilitate. Avem nevoie de staţii de încarcare. De investiţii în România în acest sens. Va trebui să trecem mai departe şi în transporturi de la energia poluantă, la motoare electrice, iar România trebuie să facă parte din acest proiect.