Energie

ZF Power Summit 2022. Andrei Ivan, Projects Director, Skanska, despre soluţiile de atingere a neutralităţii carbonului: Avem un parteneriat cu o firmă care produce celule solare cu care putem îmbrăca faţada clădirii pentru a produce cât mai multă energie on-site

ZF Power Summit 2022. Andrei Ivan, Projects Director,...

Autor: Eduard Ivanovici

24.02.2022, 12:04 118

Andrei Ivan, Projects Director al Skanska, una dintre cele mai importante companii de dezvoltare imobiliară şi construcţii la nivel european, consideră că este nevoie de o serie de soluţii inovative, în afara panourilor fotovoltaice, pentru atingerea neutralităţii emisiilor de carbon, oferind un exemplu în timpul evenimentului ZF Power Summit 2022.

„Avem un parteneriat cu o firmă care produce celule colare cu care putem îmbrăca faţada clădirii pentru a putea produce cât mai multă energie on-site, pe lângă sistemele clasice de panouri fotovoltaice. Aceste feluri de inovaţii sunt necesare pentru a ajunge la neutralitate (...) Acea creştere a preţurilor de materiale poate fi abordată într-un model în care renunţăm la lucruri de care nu avem nevoie. Oamenii vor să lucreze în clădiri care le pot  oferi un mediu sănătos, care nu trebuie să arate într-un anumit fel. Noua generaţie caută astfel de produse, nu ajunge să ai un produs bun, trebuie să dovedeşti că este bun şi prin prisma schimbărilor climatice”, explică Andrei Ivan.

 

Ce a mai afirmat reprezenantul Skanska:

 
  • Vedem firme din lanţul de furnizori care deja şi-au aliniat strategia şi produsele pentru această decarbonizare, betonul fiind unul dintre exemple. Auzim astăzi despre decarbonizarea industriei fierului, care este al doilea responsabil pentru amprenta de carbon încorporată a unei clădiri.
 
  • Avem soluţii în România, avem produse, avem aceeaşi producători europeni care îşi vând produsele şi la noi; există o diferenţă faţă de ţările nordice, unde sunt mult mai multe produse, ceea ce ajută la competitivitate.
 
  • Aici poate este un diferenţiator pentru furnizor întrucât nu este cerere atât de mare din partea tuturor dezvoltatorilor, dar lucrurile se mişcă cu rapiditate în acest sens şi sunt convins că vor ţine pasul cu cererea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO