Energie

ZF Power Summit 2022. Cristina Şetran, OPCOM : Dacă ne raportăm strict tranzacţiile de pe ziua următoare, vedem că că pe piaţa din Ungaria se tranzacţionată mai mult decât pe piaţa Opcom. Volume comparabile cu cele din Bulgaria

ZF Power Summit 2022. Cristina Şetran, OPCOM : Dacă ne...

Autor: Eduard Ivanovici

22.02.2022, 13:11 385

Cristina Şetran, program director, product development-implementation, OPCOM, spune că, raportat la tranzacţiile de pe ziua următoare, administrate de operatorul pieţei de electricitate, nivelul de tranzacţionare din Ungaria îl depăşeşte pe cel înregistrat de bursa locală de energie.

„Dacă ne raportăm strict la tranzacţiile de pe ziua următoare, administrate de OPCOM, faţă de pieţele vecine, Ungaria şi Bulgaria, observăm că pe piaţa din Ungaria se tranzacţionată mai mult decât pe piaţa OPCOM. Acolo sunt tranzacţionaţi în anul 2021 peste 27 de terawatt/oră, în condiţiile în care pe piaţa din România am avut 25 de terawatt/oră şi, dacă ne gândim la consum, cu siguranţă putem trage şi concluzia privind aceste cote de piaţă pe care le aducem mereu în discuţie”, a spus Cristina Şetran în timpul evenimentului ZF Power Summit.

De asemenea, în cazul Bulgariei există volume comparabile cu cele tranzacţionate pe OPCOM, în contextul în care consumul Bulgariei este mai mic decât cel din România.

 

Ce a mai afirmat reprezentantul OPCOM:

 
  • Dacă pe OPCOM discutăm despre 45% în 2021 din consumul anului respectiv, vom vedea că în Ungaria avem 65% cota tranzacţiilor spot pe piaţa pentru ziua următoare. În Bulgaria este de 73%, dacă nu mă înşel. Uitându-ne în întreaga Europă, vedem aceleaşi tendinţe de intensificare a tranzacţionării pe piaţa spot.
 
  • Motivele sunt multe. În primul rând, avem acest proces de integrare a pieţelor care a continuat în perioada pandemică, procesele de cuplare au continuat.
 
  • În ceea ce priveşte cota pieţei spot,  cred că am reuşit să clarificăm că este doar un rezultat al intenţiilor de ofertare de pe această piaţă şi, în relaţie cu celelalte orizonturi de tranzacţionare la termen, noi – din poziţia de bursă – nu ne permitem decât să facem scurte consideraţii asupra acestor strategii. Dar întotdeauna am susţinut că ele ar trebui să acopere un orizont larg pornind de la tranzacţionarea la termen.
 
  • Trebuie să amintesc că Opcom este angrenat în procesul de dezvoltare a Casei de compensare în România, care trebuie susţinută de toţi factorii implicaţi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO