Energie

ZF Power Summit 2022. Florentina Manea, Carbon & Energy Management: În cazul celor aproximativ 200 mil. certificate de emisii gaze cu efect de seră este vorba despre volumul pe care România îl are la dispoziţie pentru Fondul de Modernizare

ZF Power Summit 2022. Florentina Manea, Carbon & Energy...

Autor: Eduard Ivanovici

22.02.2022, 16:22 240

Circa 53% din certificatele de emisii gaze cu efect de seră aflate pe piaţa liberă vin din licitaţii care aparţin statelor membre UE, a spus Florentina Manea, general manager, Carbon & Energy Management, invitată în cadrul ZF Power Summit 2022.

„Vorbind despre certificate de emisie de gaze cu efect de seră, ele sunt în liberă circulaţie: certificate puse pe piaţă din alocările gratuite către operatori, dar acestea reprezintă un procent de 47... 53% din certificatele aflate pe piaţa liberă sunt din licitaţii care aparţin statelor membre UE. Aici, România a încasat 3,6 miliarde de euro între 2013 şi 2021, bani ce au fost împărţiţi, conform cadrului legal, în 29% la bugetul de stat, aproximativ un miliard de euro. Până în 2018 au fost gestionaţi de către Ministerul Finanţelor aproxiamtiv 600 de milioane de euro. Din 2018 încoace, toate veniturile sunt la Administraţia Fondului pentru Mediu, aproximativ 1,7 miliarde de euro”, a declarat Florentina Manea.

 

Alte afirmaţii:

 
  • Pentru clarificarea anumitor aspecte privind veniturile din licitaţia de certificate care aparţin României, o parte din aceste venituri sunt gestionate de  Administraţia Fondului pentru Mediu. 
 
  • În cazul celor aproximativ 200 de milioane de certificate este vorba despre volumul pe care România îl are la dispoziţie pentru Fondul de Modernizare.
 
  • Începând cu 2019, 15% din aceste venituri merg către sectoarele supuse riscului de relocare, care au înglobate în preţ emisiile indirecte din achiziţia energiei din piaţă. În continuare se doreşte implementarea schemei de ajutor de stat pentru aceste sectoare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO