Energie

ZF Power Summit 2022. Gabriela Dan Unterseh, Head of Project Development Wind Offshore, wpd offshore, România: Credem că pentru România dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice din eoliene offshore reprezintă soluţia pentru ieşirea din criza energetică.

ZF Power Summit 2022. Gabriela Dan Unterseh, Head of...

Autor: Alexandra Matei

23.02.2022, 12:29 148

În România există potenţial de vânt, dar şi o cerere mare de producere de capacităţi noi de energie, consideră Gabriela Dan Unterseh, Head of Project Development Wind Offshore, wpd offshore, România.

Totodată, pentru România, dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice din eoliene offshore reprezintă soluţia pentru ieşirea din criza energetică, a spus aceasta în cadrul ZF Power Summit 2022.

„În România, potenţialul există, a fost arătat de studii efectuate de Banca Mondială şi de diverse asociaţii. Vorbim de un potenţial bun, cu resurse de vânt medii, dacă facem comparaţie cu Marea Baltică sau Marea Nordului. Vorbim de peste 70 de gigawaţi, din care 20 pot fi instalate eoliene fixe, care au un cost mult mai mic decât cele cu structuri flotante. Dacă am vorbi de un proiect care ar putea fi rentabil de minim 500 MW, investiţia ar fi de 2 mld. euro. În România există potenţial de vânt şi există această cerere de producere de capacităţi noi de energie. Wpd era deja instalată în România, cunoaştem legislaţia, autorităţile şi credem că aceste proiecte se vor dezvolta. Credem că pentru România dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice din eoliene offshore reprezintă soluţia pentru ieşirea din criza energetică”, a detaliat Gabriela Dan Unterseh.

Alte declaraţii:

Compania WPD nu este nouă în România, proiectele eoliene offshore la Marea Neagră sunt noi, într-adevăr, însă compania este instalată în ţară încă din 2009. Avem angajaţi în România care dezvoltă proiecte eoliene pe terestru.

 Grupul wpd înseamnă 5 gigawaţi instalaţi şi 2.400 de turbine eoliene. Grupul există în 28 de ţări şi are peste 3.000 de angajaţi. Ca dezvoltare, vorbim de peste 12 gigawaţi în eolian terestru şi aprox. 14 gigawaţi în eolian offshore. Stilul de dezvoltare nu este doar de investiţie, ci de a dezvolta şi opera aceste proiecte. Avem proiecte în Germania, Franţa, dar şi în restul lumii.

 Nu am auzit foarte clar că există obiective asumate de autorităţile statului român în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectelor eoliene offshore la Marea Neagră. Va trebui să ştim clar şi asumat din partea statului român ce anume îşi asumă România. Statul român trebuie să îşi asume obiective clare şi fezabile pentru eoliene offshore la Marea Neagră. Resurse există. Avem nevoie de capacităţi noi de producere a energiei electrice.

 Trebuie să avem legislaţia primară privind offshore şi apoi vom avea nevoie de implementarea acestei legi.

 Este nevoie de amenajarea planului maritim.

Un punct foarte important este acela că Transelectrica va fi obligată să dea acces la reţeaua internaţională. Va trebui să vedem planuri clare de investiţii, pentru a putea primi toată această producţie nouă de energie din Marea Neagră în reţeaua naţională. 

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO