Energie

ZF Power Summit 2022. Cum realizăm tranziţia către energie verde? Răzvan Grecu, ENGIE: Trebuie să finalizăm strategia hidrogenului şi să revizuim Planul Naţional Integrat în Energie şi Schimbări Climatice

ZF Power Summit 2022. Cum realizăm tranziţia către...

Autor: Eduard Ivanovici

24.02.2022, 13:22 106

Pe fondul fenomenului reprezentat de schimbările climatice şi tranziţia către energii regenerabile, România deţine în acest sens o serie importantă de atuuri, cât şi se sarcini, argumentează Răzvan Grecu, Head of Strategy & Market Intelligence Department, ENGIE Romania, invitat în cadrul zilei a treia a evenimentului ZF Power Summit 2022.

„În primul rând, trebuie să finalizăm această strategie a hidrogenului şi nu neapărat rapid, ci mai ales bine, întrucât este un drum lung. Al doilea lucru pe care trebuie să îl facem este să revizuim Planul Naţional Integrat în Energie şi Schimbări Climatice, astfel încât să dăm sectorului de gaze – mă refer la gaz natural, dar în principal la hidrogen  albastru, verde etc – un loc important în acest document. 90% din document înseamnă energie electrică şi nu cred că este neapărat util pe dezvoltarea pe termen lung a sectorului energetic, unde cea mai mare parte este legată de sectorul de gaze”, a spus Răzvan Grecu.

ZF Power Summit, cel mai important eveni­ment al platformei de informaţii ZF, ajunge anul acesta la cea de-a 11-a ediţie, comple­xitatea con­textului în care se desfă­şoară dezbaterile deter­minând, pentru prima dată, extinderea duratei evenimentului la trei zile de dialog, în perioada 22-24 februarie.

 

Alte declaraţii:

 
  • Cred că România are nişte atuuri importante. Pe de o parte, trebuie să ne uităm la resursele de gaze naturale pe care le avem.
 
  • În general, tindem să vorbim doar de hidrogenul verde, dar putem să obţinem hidrogen curat, de exemplu, din utilizarea gazului natural, împreună cu capacităţi de captare, stocare şi reutilizare a carbonului. Aici vorbim de resurse posibile de aproape 200 de miliarde de metri cubi, deci este o resursă însemnată pe care o putem utiliza în această tranziţie energetică.
 
  • Vorbim de o capacitate teoretică semnificativă pe care o avem în faţa noastră în energia regenerabilă. Evident că totul va depinde şi de ambiţiile statului român în a crea mediul de investiţii. Prin urmare, cred că atunci când vorbim de viitorul hidrogenului ne putem baza pe aceste două elemente importante.
 
  • Pe de altă parte, avem – la nivelul infrastructurii – puţuri/depozite de gaz natural sau petrol în care putem stoca dioxidul de carbon, avem reţele de gaz natural pe care le putem folosi etc. Aşa că există avantaje pe care le putem utiliza.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO