Energie

ZF Power Summit 2022. Virgil Popescu, ministrul Energiei, despre decizia de a nu efectua plafonarea la producător: Ca să poţi face o plafonare trebuie să ai energie disponibilă, însă energia din 2021 a fost vândută pe contracte forward pe 2022

ZF Power Summit 2022. Virgil Popescu, ministrul Energiei,...

Autor: Eduard Ivanovici

22.02.2022, 10:17 332

Plafonarea - intervenţia în piaţă conform directivei europene 944 - se poate face la clientul final, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, în timpul conferinţei ZF Power Summit 2022, adăugând în acest sens că energia a fost vândută deja din 2021.

„Ca să poţi face o plafonare, presupunând că poţi trece peste acest lucru, ar trebui să ai energie disponibilă, dar energia a fost vândută în 2021 pe contracte forward pe 2022. Trebuie să ai şi energie electrică pentru a putea face acest lucru. Faptul că firmele producătoare au câştigat mai mult înseamnă că au şi dat la bugetul de stat mai mulţi bani, ceea ce înseamnă că şi bugetul are bani să plătească acele diferenţe de preţ între plafon, preţul de achiziţie şi compensarea către clienţi. Pe principiul acesta s-a mers”, a spus ministrul Energiei.

 

Ce a mai afirmat ministrul Popescu în timpul ZF Power Summit 2022:

 
  • Sunt convins că vom reuşi să trecem cu bine peste acest hop pentru că vorbim de o chestiune globală, europeană, regională. Vorbim despre preţuri la care nici nu ne gândeam acum un an, cel puţin la gaze naturale. Vorbim de preţuri în luna decembrie de 170 de euro pe MW la gaze naturale – preţuri care au fost şi sunt artificial ţinute prin jocurile geopolitice ale unor producători.
 
  • Deja au fost depuse în 26 ianuarie două proiecte mari, în total 870 de milioane de euro, 850 MW la Işalniţa şi 450 MW la Turceni, sunt proiecte aprobate prin planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Vineri, a fost depus proiectul de 700 MW solar, 620 de milioane de euro, tot al Complexului Energetic Oltenia. Vorbim de proiecte mature depuse pe Fondul de Modernizare, care aşteaptă aprobarea Comitetului Investiţional al Băncii Europene de Investiţii din aprilie, după care ne apucăm de treabă.
 
  • În zilele următoare, până în 24 februarie, Transelectrica va depune proiecte de aproape 400 milioane de euro pentru sistemul de transport de energie electrică şi vom deschide corul de proiecte, la fel, până în luna aprilie pentru distribuitori – linie de finanţare prin Fondul de Modernizare de 1,28 miliarde de euro. În martie, dăm drumul la fotovoltaicele până în 30 MW, cu o schemă de ajutor de stat de până în 15 milioane de euro. De ce până în 30 MW? Pentru că 15 milioane de euro se pot aproba la nivelul Consiliului Concurenţei, schema a fost deja aprobată şi vor fi 460 MW fotovoltaic sau solar pentru energie regenerabilă. Este încurajat autoconsumul, iar cei care consumă de minim 15% din capacitatea instalată vor fi punctaţi suplimentar. Încercăm prin această schemă să ajutăm companiile producătoare să vină să îşi monteze panouri solare în aşa fel încât să nu mai aibă probleme cu variaţiile costurilor. Schema de peste 30 MW, unde vorbim de ajutor de stat mai mare care necesită aprobarea Comisiei Europene, a fost deja trimisă Comisiei. Aşteptăm aprobarea şi deschidem imediat corul de proiecte.
 
  • Am trimis şi este prenotificată schema pentru UAT-uri, 300 de milioane de euro prin PNRR, pentru încălzirea locuinţelor. Toate UAT-urile care au proiecte pot veni să participe. Vorbim de PNRR şi producere de hidrogen de 100 MW, urmând să fie lansată tot în martie.
 
  • Până la finalul lunii septembrie, putem da drumul şi celorlalte scheme pe Fondul de Modernizare. Ne gândim acum cu Ministerul Agriculturii să avem o schemă de ajutor prin Fondul de Modernizare pentru industria alimentară din agricultură pentru a încuraja autoconsumul. Acolo vorbim nu numai de regenerabil, vorbim şi de biogaz. Vorbim de o schemă pentru UAT-uri, marii consumatori de energie şi IMM-uri.
 
  • În total, vrem să dăm drumul în a doua parte a anului, atunci când avem aprobate schemele şi pentru Fondul de Modernizare, la 2,8 miliarde de euro pe care să îi putem cheltui în cursul anului 2022.
 
  • Preţul gazului natural – uitându-mă în fiecare zi pe Bursa de la Viena – este în jur de 72-73 euro pe MW. Faţă de preţul din decembrie este mai mult decât jumătate. Acum depinde şi de conflictul regional din Ucraina, evident că sunt multe necunoscute, dar principala noastră preocupare este de diversificare a surselor de aprovizionare.
 
  • La energia electrică, preţul marginal este dat de preţul gazului natural, nu de preţul certificatului de carbon. Cred că este nevoie de o restructurare a pieţei de vânzare a energiei electrice. Cred că energia ar trebui să meargă direct către furnizori şi clienţii industriali, iar rolul traderilor să fie mai bine definit. Momentan avem un preţ mediu al energiei electrice vândut pe anul acesta la 440-450 euro. Vedem în piaţa spot că preţul este mult mai mare – asta înseamnă că cineva a luat această energie şi speculează cu ea în piaţă. Asta înseamnă că nu avem o piaţă a contractelor bilaterale, cu toate că din decembrie, prin transpunerea directivei şi aprobarea ei de către guvern, am dat drumul la contractele bilaterale. Cred că piaţa trebuie reaşezată în aşa fel încât verigile intermediare dintre producător şi clientul final să fie cât mai mici, să nu mai treacă energia prin diverse mâini până să ajungă la producător.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO