Energie

ZF Power Summit 2022: Virgil Popescu, ministrul Energiei: Purtăm discuţii cu Bulgaria şi Grecia pentru ca gazul azer să ajungă în România. Termenul oferit de bulgari este vara acestui an

ZF Power Summit 2022: Virgil Popescu, ministrul Energiei:...

Autor: Eduard Ivanovici

22.02.2022, 11:04 336

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat în timpul ZF Power Summit 2022 că, săptămâna aceasta, vor avea loc discuţii cu guvernele din Bulgaria şi Grecia pentru operaţionalizarea interconectorului care va susţine aducerea gazelor azere în România.

„Referitor la alte surse de gaze naturale, mâine este întâlnirea dintre prim-ministru şi o delegaţie a guvernului grec. Vineri avem o întâlnire cu premierul şi ministrul energiei din Bulgaria. Coridorul sudic prin care vine gazul azer are o interconectare cu coridorul vertical. Pentru a putea fi operaţional coridorul vertical, ar trebui să fie finalizat interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria. Termenul dat de către partenerii bulgari este că va fi finalizat în această vară”, a spus ministrul Energiei.

 

Alte declaraţii:

 
  • Între timp am identificat şi vechiul coridor interbalcanic, unde Transgaz a făcut deja toate operaţiunile de reverse flow la Negru Vodă. Deci mai avem un coridor mai mic prin care gazul azer poate veni direct prin Turcia şi Bulgaria. Am identificat toate aceste surse, de aceea am fost în Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Arabia Saudită. Discutăm şi cu statul Qatar tocmai pentru a avea o diversificare a surselor de aprovizionare.
 
  • Nu vom avea probleme cu aprovizionarea de energie electrică şi gaze naturale dacă va exista un conflict în Ucraina, chiar dacă în momentul de faţă avem asigurată o parte din import prin Isaccea. Sunt convins că acesta poate fi redirecţionat pe celelalte rute: Giurgiu-Ruse, Arad, zona Ungariei (...) Trebuie să diversificăm şi ne ocupăm încă din noiembrie de acest lucru. Ne uităm către Azerbaidjan, Statele Unite pentru a asigura alte surse de aprovizionare.
 
  • Dacă ne uităm pe hartă, o să vedem că toate conductele în afară de BRUA au ocolit de-a lungul timpului România, iar acel interconector este esenţial pentru a operaţionaliza coridorul vertical. Dar între timp, Transgaz şi-a făcut treaba şi a operaţionalizat vechiul coridor interbalcanic.
 
  • Aţi văzut declaraţia preşedintelui PNL. Dl. Cîţu doreşte aprobarea în regim de urgenţă a legii offshore. Sunt convins că s-a ajuns la nivelul coaliţiei la acest consens şi probabil că în continuare vom vedea legea în Parlament. Am spus de foarte mult timp că regimul fiscal pe care îl avem în offshore este mai împovărător decât regimul din onshore. Mai avem o problemă în curs de rezolvare – este legată de preţul de referinţă la care se calculează plata redevenţei. Redevenţa producătorilor de gaze naturale se plăteşte la preţul spot al zilei următoare de la Bursa din Viena. Şi acest lucru trebuie refăcut, aici este vorba de un ordin al Autorităţii naţionale de resurse minerale, care a înţeles şi l-a pus în dezbatere publică. Revenind, vindem în România, plătim redevenţa la preţurile din România.

  • Sunt convins că majoritatea gazului din Marea Neagră se va vinde pe piaţa românească pentru că este normal să încurajăm consumul şi producţia de gaze din Marea Neagră, împreună cu producţia onshore, să vândă în România. Dacă va fi surplus de gaze, România va deveni un jucător regional pe piaţa gazelor naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO