Energie

ZF Power Summit 2023. Ajay Aggarwal, preşedinte LIBERTY Steel Group Europa: Sunt multe fonduri UE, dar procesul de accesare a banilor e foarte complex. Industria europeană are nevoie de o schemă la fel de simplă ca cea din SUA

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Ajay Aggarwal, preşedinte LIBERTY...

Autor: Alex Ciutacu

23.02.2023, 12:45 245

Modul în care Uniunea Europeană pune pe masă fonduri care ar trebui să sprijine şi să încurajeze industria europeană în tranziţia energetică este unul complicat, care încetineşte întreg procesul, iar jucătorii din industrie au nevoie de o schemă la fel de simplă ca cea inclusă de SUA în aşa-numitul Inflation Reduction Act (IRA), a explicat Ajay Aggarwal, preşedinte LIBERTY Steel Group Europa şi preşedinte al consiliului de administraţie LIBERTY Galaţi, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Sunt multe fonduri UE peste tot, problema pentru noi nu este câţi bani sunt disponibili, ci să ştim cum să îi accesăm. Procesul este foarte complex, foarte dificil, nu ştiu câţi înţeleg cu adevărat cum să acceseze aceste finanţări. (…) Pentru mine încetineşte procesul şi cred că SUA a făcut o treabă foarte bună cu IRA şi ar fi foarte important să avem ceva similar în UE, nu doar pentru noi, ci pentru Europa şi pentru industria de peste tot”.

Grupul Liberty este în procesul de tranziţie verde, prin care trece sau trebuie să treacă întreaga industrie europeană, inclusiv cea din România. Această tranziţie vine cu un necesar de finanţare fără precedent, dar şi cu nevoia de alte resurse. Pentru Liberty Galaţi, oţelul verde înseamnă un consum de energie de 4-5 ori mai mare.

„Scopul nostru este să ajungem la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2030. Sunt multiple provocări astăzi, una este energia, unde avem nevoie de 4-5 ori de mai multă energie decât folosim astăzi. Vom avea nevoie de infrastructură energetică, avem nevoie de materii prime, trebuie să ne uităm la modul în care putem folosi şi resturile ca materii prime, nu ca produs exportat, trebuie să îmbunătăţim şi logistica la nivel general. Este mult de muncă până acolo”.

Alte declaraţii:

  • Avem un plan să producem 250 MW on site, avem terenul şi am început deja pentru primii 50 MW. În acest sens Galaţiul este norocos pentru că în jurul lui sunt multe ferme eoliene care se dezvoltă, sperăm că ne vom putea baza pee le. Este o dezvoltare lentă, dar avem nevoie de ea.
  • 250 MW reprezintă foarte puţin raportat la necesarul nostru, ne uităm la orice parteneriate, ne uităm la contracte pe termen lung, orice formă de acorduri de cumpărare pentru energie regenerabilă.
  • Anul trecut a fost un an mixt, prima jumătate a anului a fost bună, ultimele 3-4 luni au fost dificile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO