Energie

ZF Power Summit 2023. Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Marea Neagră va reprezenta un „game changer” pentru România. Potenţialul energetic al României este uriaş, însă pentru a fi atins, trebuie atrase investiţii masive. De când Neptune Deep a fost descoperit în urmă cu 10 ani, alte depozite importante de gaz natural au fost găsite în zonă

ZF Power Summit 2023. Christina Verchere, CEO OMV Petrom:...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.02.2023, 12:03 864

Marea Neagră se dovedeşte a fi din ce în ce mai interesantă din punct de vedere geologic pentru noi, cei din industria petrolului şi a gazelor. Neptune Deep a fost descoperit acum 10 ani, dar de atunci, o nouă serie de descoperiri a avut loc în alte părţi ale Mării Negre, care continuă să extindă potenţialul de exploatare al locaţiei. Potenţialul Mării Neagre se dovedeşte a fi din ce în ce mai mare, a spus Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

"Marea Neagră începe să fie un pol de interes major [...]. De când Neptune Deep a fost descoperit în urmă cu 10 ani, alte depozite importante de gaz natural au fost găsite în zonă". 

De asemenea, Verchere a afirmat faptul că România va deveni din ce în ce mai populară pe piaţa energiei: „România are un potenţial uriaş. Cred că legat de acest subiect, sunt multe de spus. În mod evident, aşa cum am mai subliniat, Marea Neagră reprezintă un „game changer” atât pentru noi, cât şi pentru România, deoarece va potenţa rolul de exportator şi de jucător regional al României. Din punct de vedere energetic, România se află într-o poziţie extraordinară. De asemenea, sunt de părere că România este destul de avansată în ceea ce priveşte energia verde. Strategia noastră de expansiune a afacerilor vizează în principal spaţiul românesc, deoarece consider cu fermitate că în el rezidă un potenţial extraordinar.  

Legat de poziţia României în viitor pe piaţa energetică, Christina Verchere a adăugat: „România va produce energie atât pentru nevoile proprii, cât şi pentru UE. Dar ca acest obiectiv să fie îndeplinit, trebuie să atragem investitori. Ultimul an a fost incredibil de turbulent, dar trebuie, în viitor, să tratăm cu seriozitate acest potenţial şi să îl transformăm în realitate.”

Principala piaţă de desfacere pentru gazul din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră este România, dacă OMV Petrom va decide să continue investiţiile în exploatare cu acest proiect.
 

Alte declaraţii:
 
„Ultimii 2 sau 3 ani au fost foarte grei. Mai întâi, ne-am confruntat cu pandemia, apoi cu situaţia din Ucraina. Cred că, atunci când avem de-a face cu o astfel de creştere de preţuri, nu este surprinzător să asistăm la mai multe intervenţii. Provocarea este următoarea: cum se poate face acest lucru cu o bună consultanţă, astfel încât impactul să nu afecteze investiţiile pe termen lung? Nu este o treabă uşor de făcut. Consultanţa este fundamentală pentru investitori”.
 
„România este o economie emergentă. Unul dintre cele mai importante lucruri care ar putea să reducă riscul de volatilitate al României este să rămână strâns unită cu Uniunea Europeană”.
 
„Pentru noi, GNL-ul a devenit foarte important. Capacitatea de a transporta gazul nu este la fel de uşor de atins ca în cazul petrolului, este mai scumpă, dar odată ce toate lucrurile sunt puse la punct, nivelul flexibilităşii creşte substanţial”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO