Energie

ZF Power Summit 2023. Monica Iancu, partner, Bondoc şi Asociaţii: România este o jurisdicţie plină de provocări, însă oamenii care vin aici să investească ştiu cum se întâmplă lucrurile în multe alte jurisdicţii

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Monica Iancu, partner, Bondoc şi...

Autor: Alex Ciutacu

21.02.2023, 16:36 84

Piaţa locală reprezintă o jurisdicţie plină de provocări pentru investitorii interesaţi de investiţii în sectorul energetic, însă aceştia vin cu experienţa pe care au căpătat-o în mai multe pieţe. Totuşi, aceştia au nevoie de stabilitate şi de predictibilitate, a explicat Monica Iancu, partener Bondoc şi Asociaţii, în cadrul conferinţei ZF Power Summit 2023.

„Este o jurisdicţie plină de provocări, însă oamenii care vin aici să investească, vin aici ştiind cum se întâmplă lucrurile în multe alte jurisdicţii. Desigur că problema taxei de solidaritate este un element care intră în zona extremă, prin modul excesiv în care a fost implementată. Altfel, dacă ne uităm la întreaga imagine, nu pot spune că cei cu care suntem noi în contact sunt speriaţi de problemele pe care le văd aici”.

Ea susţine că este nevoie de mai multă coerenţă şi mai multă forţă din partea autorităţilor de a implementa aşa-numitele bune intenţii pe care le exprimă în declaraţii, astfel încât România să stimuleze atât investiţii private, cât şi investiţiile companiilor de stat.

„Problema este legată de modul în care urmărim obiectivele şi cum autorităţile cooperează între ele pentru a armoniza ceea ce trebuie armonizat. Cred că mai degrabă avem o problemă în a livra şi a executa o decizie, decât de a face faţă numărului mare de solicitări. Sigur, sunt multe proiecte pe masă la acest moment, doar că sunt răspândite pe un teritoriu destul de mare încât să se poată ocupa cineva de ele. E drept că la nivel de autoritate de reglementare sau de distribuitor de energie poate exista o supraîncărcare, dar nu mi se pare că aceasta este o problemă sistemică, poate fi o problemă izolată”.

Alte declaraţii

  • Cred că stabilitatea şi predictibilitatea ar fi lucrurile care ne ridică probleme. Şi coerenţa legislativă, cam acestea ar fi lucrurile la care m-aş uita şi pe care aş încerca să le îndrept.
  • Aş încuraja ca proiectele să se realizeze în termene mai scurte de timp şi asta necesită ceva mai mult decât o modificare legislativă pentru că, de exemplu, pe partea de onshore avem nişte reglementări care încearcă să accelereze ritmul proiectelor, termene mai scurte de avizare, de obţinere a autorizaţiilor, etc. În practică, efectul nu se resimte cu adevărat şi cred că este nevoie ca la nivelul autorităţilor administrative să existe mai multă conştientizare pe zona aceasta de interacţiune şi de reacţie mai rapidă la nevoile investitorilor. Litera legii să se transforme şi în spiritul ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO