Energie

ZF Power Summit 2023. Pavel Stan, Simtel Team: O soluţie pentru eficientizarea consumului de energie ar putea fi o platformă de Virtual Power Plant

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Pavel Stan, Simtel Team: O soluţie...

Autor: Alex Ciutacu

23.02.2023, 14:55 494

Energia irosită reprezintă o provocare la nivel global, iar o soluţie pentru eficientizarea consumului de energie ar putea veni dinspre platormele de tip Virtual Power Plant (VPP), a explicat Pavel Stan, director de Inovaţie şi Business Development al Simtel Team, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Departamentul american pentru Energie spune că 40% din consumul energetic este format din forme de irosire care ar putea fi evitate. Mare parte din energia cheltuită la momentul acesta la nivel mondial înseamnă pierderi şi ineficienţe pe consum. Şi sunt soluţii care adresează această provocare. Una din soluţiile pe care le-am găsit noi este o platformă de Virtual Power Plant”.

O astfel de platformă, o centrală electrică virtuală, permite interacţiunea de la distanţă cu toate formele de producţie şi consum din sistem.

„Îţi permite să interacţionezi de la distanţă cu toate elementele tale producătoare şi consumatoare de curent şi să le gestionezi dintr-un dashboard, ai metering ca să vezi unde şi dacă ai pierderi de energie, control de la distanţă pentru staţii de încărcare, pentru toţi consumatorii, pentru acumulatori, coordonare cu încărcarea acumulatorilor şi cu eliberare în reţea, totul centralizat”.

Alte declaraţii:

  • Este o diferenţă fantastică între cum tratează Vestul o criză intern şi cum o tratăm noi, unde ei pornesc un dialog cu autorităţile competente, noi pornim un conflict cu autorităţile competente şi cred că primul pas e să pornim prin colaborare spre progres.
  • Este nevoie de coeziune legislativă. Puteau să vină aici directori care să spună că vor taxe mai mici sau un mediu mai propice, în schimb s-a cerut în mod repetat claritate, constanţă, coerenţă din punct de vedere legislativ şi de reglementare. Să avem un mediu în care să putem construi strategii anticipând stabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO