Energie

Zi istorică pentru pieţe: Ţările OPEC au stabilit plafonarea producţiei de petrol la 32,5 milioane de barili pe zi, primul acord din 2008. Bursa din SUA a reacţionat imediat şi a explodat după anunţ

Zi istorică pentru pieţe: Ţările OPEC au stabilit...

Autor: Ştefan Stan

28.09.2016, 23:29 6982

Ţările OPEC au stabilit miercuri să reducă producţia de petrol la 32,5 milioane de barili pe zi, de la nivelul actual de 33,24 de milioane de barili pe zi, potrivit două surse din cadrul OPEC, scrie Reuters. Acordul este primul încheiat între marii exportatori de la criza financiară din 2008.  

Ţările producătoare de petrol for face prevederi individuale pentru fiecare ţară în cadrul următoarei întâlniri formale din noiembrie, potrivit surselor citate. 

O sursă a spus pentru Reuters că odată ce ţintele de producţie vor fi atinse, OPEC va începe să extindă negocierile către ţările din afara grupului pentru plafonarea producţiei de petrol. 

Ţările OPEC s-au întâlnit marţi şi miercuri în Algeris, Algeria, pentru a stabili o nouă strategie pentru stabilizarea preţului petrolului. 

Preţul petrolului a crescut de asemenea, cu 4,4%, la 46,63 de dolari barilul după ce ţările OPEC au acceptat să reducă producţia cu aproximativ 750.000 de barili pe zi. 

Decizia a dus la o reacţie imediată pe bursa din SUA, unde indicele S&P al companiilor din energie a urcat cu peste 4%.Indicele Dow a crescut cu peste 110 puncte în minutele imediat următoare anunţului. 

”Rămâne de văzut cât va fi plafonată de fapt producţia. Pentru mine, semnificativ este faptul că liderii acestor ţări au stat la aceeaşi masă şi au luat o decizie”, a spus Michael Wittner de la Societe Generale din New York. ”Decizia este extrem de importantă, nu doar din prisma unei plafonări a producţiei, ci pentru semnalul că Arabia Saudită s-ar putea întoarce la un management activ al producţiei de ţiţei”, a adăugat el.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO