Companii

EnergoBit merge spre venituri de 110 mil. euro

20.03.2008, 15:43 23

Grupul de firme EnergoBit din Cluj, unul dintre principalii producatori de echipamente electrice si antreprenori in domeniul instalatiilor electrice, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 110 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut.
EnergoBit a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 90,4 milioane de euro (301,7 mil. lei), in crestere cu aproximativ 75% fata de 2006. In aceeasi perioada rata profitului brut s-a mentinut la 10%. Conducerea companiei estima la inceputul anului trecut o evolutie de 20% a indicatorilor financiari.
"Preferam sa fim rezervati in estimari, insa cresterea de anul trecut a pietei in domeniu ne-a surprins si pe noi. Am reusit sa sustinem insa aceasta evolutie atat financiar, cat si la nivel de personal, reusind astfel sa castigam o mare parte din proiectele importante de investitii", a declarat pentru ZF Transilvania Peter Pal, vicepresedinte executiv al EnergoBit.
Anul trecut grupul de firme EnergoBit a incheiat un parteneriat cu compania italiana Tesar, ce are ca obiect productia de transformatoare uscate pentru piata romaneasca. "Ne vom concentra doar pe piata din Romania in prima etapa, deoarece aici e nevoie in prezent de acest gen de produse. In viitor nu excludem insa abordarea pietelor vecine", a precizat Peter Pal.
Investitiile in tehnologia necesara producerii transformatoarelor uscate vor fi de aproximativ 1 milion de euro. Noua companie EnergoBit-Tesar va avea ca actionar majoritar firma clujeana, iar punctul de productie va fi in Parcul Industrial Tetarom I din Cluj-Napoca. Compania a finalizat anul trecut mutarea noului sediu de productie si birouri din incinta parcului industrial Tetarom I din Cluj-Napoca, in urma unei investitii totale de aproximativ 5 milioane de euro.
Proiectele EnergoBit pentru perioada urmatoare mai prevad investitii de aproximativ 50 mil. euro in construirea unui parc pentru energia eoliana, la Tulcea. Compania a concesionat in zona un teren de 67 de hectare, parcul urmand sa genereze o energie de 40 MW.
Potrivit conducerii EnergoBit, piata de energie din surse alternative are un potential de aproximativ 600 MW, in conditiile in care Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana ca pana in 2012, aproximativ 8,3% din totalul productie de energie sa fie din surse regenerabile.
Grupul este compus din 15 companii precum EnergoBit - antreprenor specializat in instalatii electrice complexe si servicii specializate de inginerie, EnergoBit Prod - producator de echipamente de distributie medie tensiune si joasa tensiune, EnergoBit Schreder - producator de echipamente de iluminat stradal si industrial, Enex - specializata in furnizarea energiei si EnergoLux - firma specializata pe solutii si sisteme de iluminat interior si scenic.
Grupul EnergoBit are peste 370 de angajati la nivel national, punctele de productie fiind in Cluj si Jibou. Compania are, de asemenea, filiale in Bucuresti, Bacau, Brasov si Constanta. Compania a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali. Gadola Stefan, Socea Ioan si Peter Pal sunt vicepresedinti executivi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO