Companii

Eolienele au produs în 6 luni de două ori mai mult decât în tot anul trecut şi au adus 31 mil. € proprietarilor

Eolienele au produs în şase luni de două ori mai mult decât în tot anul trecut şi au adus 31 mil. € proprietarilor

Eolienele au produs în şase luni de două ori mai mult decât în tot anul trecut şi au adus 31 mil. € proprietarilor

Autor: Roxana Petrescu

15.07.2011, 00:07 2091

Producătorii de energie verde au câştigat astfel mai mult înşase luni din 2011 decât în tot anul trecut din schema de sprijinacordată de statul român pentru aceste investiţii. În linii mari,acesta este bilanţul verde al primului semestru din 2011.

Potrivit datelor Transelectrica, transportatorul naţional deenergie electrică, în primul semestru al anului s-au emis circa750.000 de certificate verzi în valoare de 41,2 milioane de euro,cu 11% mai mult comparativ cu valoarea înregistrată în întreg anul2010 când au fost emise peste 676.000 de astfel de instrumentepentru energia eoliană, solară, hidro şi biomasă.

Comparativ cu primele şase luni din 2010, valorile sunt de 4 orimai mari atât în cazul certificatelor verzi emise, cât şi albanilor încasaţi de producătorii verzi. Certificatul verdereprezintă modul în care statul român a ales să sprijineinvestiţiile în energiile regenerabile, fără acest mecanismproiectele eoliene sau solare nefiind rentabile. Fiecare astfel decertificat se emite în contul fiecărui MWh de energie produs şi aredeocamdată valoarea maximă de 55 de euro, minimul fiind de 27 deeuro. Producătorii de energie verde care intră în posesia acestorcertificate le vând mai departe către furnizorii de energie caresunt obligaţi să aibă un anumit procent de energie verde înelectricitatea vândută clienţilor finali.

Eolienele la putere

Marii câştigători ai acestei scheme de sprijin în primele şaseluni ale anului au fost cehii de la CEZ care au un parc eolian înlocalitatea dobrogeană Fântânele. Cehii au câştigat peste 19milioane de euro numai din aceste "hârtii verzi", fiind urmaţi deEnergias de Portugal cu aproape 6 milioane de euro pentru douăparcuri eoliene din alte două localităţi dobrogene. Tot dateleTranselectrica arată că în primele şase luni ale anului s-a produsde două ori mai multă energie eoliană decât în tot anul trecut şide aproape 50 de ori mai multă comparativ cu aceeaşi perioadă aanului trecut având în vedere că marile parcuri au fost conectatela reţea în a doua parte a lui 2010.

În total, "morile de vânt" au băgat în reţea peste 559.000 MWhîn primele şase luni, necesarul de consum pentru peste 460.000 degospodării în aceeaşi perioadă.

Tot producătorii de energie eoliană au fost cei care au luat ceimai mulţi bani din schema de sprijin pentru primele şase luni, înconturile lor intrând circa 31 milioane de euro, din cele peste 41de milioane de euro cât au câştigat toţi producătorii de energieregenerabilă susţinuţi prin certificate verzi.

Seceta loveşte în energia hidro

Energia hidro din micile unităţi, singurele care intră în schemade sprijin prin certificatele verzi, a înregistrat însă o tendinţădescrescătoare în primele şase luni din cauza precipitaţiilor maireduse. Astfel, datele Transelectrica arată că în primul semestrus-au produs circa 99.800 MWh de energie hidro în unităţi mici, careau fost răsplătiţi cu un număr egal de certificate verzi în valoarede 5,4 milioane de euro. Com­parativ cu perioada similară a anuluitrecut, producţia de energie hidro în unităţi cu o capacitateinstalată mai mică de 10 MW a fost cu 30% mai mică în primajumătate a anului 2011.

Producţia de energie solară a înregistrat la rândul său oevoluţie spectaculoasă în primul semestru al anului faţă de primeleşase luni ale anului trecut. Astfel, panourile solare au produscirca 600 MWh, de peste 86 de ori mai mult comparativ cu primulsemestru al anului trecut, creşterea fiind susţinută de intrarea înfuncţiune a unui parc solar dezvoltat de grupul cipriot Renovatioîn Giurgiu, grupul având şi o fabrică de panouri solare la SatuMare.

La mai mare

Deşi banii câştigaţi de producătorii de energie regenerabilă înprimul semestru din sistemul de certificate verzi sunt mai mulţidecât cei făcuţi în tot anul trecut, sumele pe care aceştia la vorîncasa din acest sistem sunt pe cale de a creşte simţitor. Româniaa primit miercuri avizul favorabil din partea Comisiei Europeneprivind schema de sprijin prevăzută prin Legea 220/2008 prin carenumărul de certificate verzi alocat va varia în funcţie detehnologia folosită. Astfel, în loc de un singur certificat verdeindiferent de tehnologie, producătorii de energie eoliană vor primidouă, iar de energie solară vor primi câte şase, de exemplu.

Implementarea acestei scheme va duce la creşterea facturilor laelectricitate cu circa 30% la nivelul anului 2017 şi ar putea creaprobleme pentru sistemul energetic din cauza caracteruluiincontrolabil al acestor energii. Pe de altă parte, sunt aşteptatedatorită acestei scheme proiecte de 5 miliarde de euro în perioada2011-2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO