Companii

Eolienele de la Fântânele fac profit pentru CEZ

Autor: Vlad Popescu

17.08.2011, 00:00 355

Divizia de producţie şi trading de energie a grupului ceh CEZ a înregistrat un profit EBITDA de 24,6 milioane euro în primul semestru în România, faţă de o pierdere de circa 4 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită pornirii turbinelor eoliene de la Fântânele (Dobrogea).

De altfel, proiectul Fântânele a contribuit cu circa 28,7 milioane euro la profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) al diviziei de producţie şi trading a grupului CEZ în primul semestru, se arată într-un raport al companiei. Divizia de distribuţie şi vânzări a grupului ceh a înregistrat în România în prima jumătate a anului un profit EBITDA de 32,8 milioane euro, faţă de 45 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scăderea a fost cauzată de mai mulţi factori, printre care veniturile mai mari din 2010 datorită unei decizii a autorităţilor, costurile mai mari generate de pierderile din reţea şi de tarifele de distribuţie, dar şi veniturile mai scăzute din penalităţi în urma deciziei Guvernului de a plafona aceste sancţiuni.

Parcurile eoliene deţinute de grup la Fântânele şi Cogealac au generat în total circa 0,35 TWh de electricitate în primul semestru. România a avut anul trecut un consum naţional de energie de 53,8 TWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO