Companii

Equest a cumparat un imobil de birouri cu 4,7 mil. euro

09.01.2006, 18:51 26

Compania de investitii imobiliare Equest Balkan Properties, din Marea Britanie, a achizitionat un imobil de birouri din Bucuresti in cadrul unei tranzactii de 4,75 milioane de euro.

Fondul britanic a anuntat luna trecuta planuri de investitii de 100 de milioane de euro in achizitia de proiecte de birouri si spatii comerciale pe piata romaneasca.

Reprezentantii Equest au confirmat pentru ZF ca fondul imobiliar s-a aflat in faza finala a negocierilor pentru achizitia imobilului situat in zona Domenii din Bucuresti. "Suntem in negocieri si pentru alte proiecte imobiliare, dar momentan nu pot furniza detalii suplimentare", a afirmat Ionut Costea, membru al consiliului de administratie al Equest. Ionut Costea este si presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), insa functia sa in cadrul Equest Balkan nu este una executiva.

Cladirea de birouri din zona Domenii achizitionata de Equest Balkan Properties are 3.150 metri patrati si este inchiriata integral, potrivit unui anunt al companiei citat de Mediafax. Randamentul net initial al investitiei este de aproximativ 9,2%.

Pe langa proiectul de birouri din Bucuresti, Equest Balkan Properties a platit 10 milioane de euro pentru un hotel de trei stele din Bulgaria - Serdika Hotel, cu 131 de camere, localizat in centrul Sofiei. Equest vizeaza proiectele de birouri si comerciale finalizate sau aproape de finalizare, iar primele achizitii au vizat proprietati imobiliare in Bucuresti si Iasi, potrivit reprezentantilor Equest. Pe langa seful RBL, conducerea Equest Balkan Property este reprezentata de lordul Anthony St. John of Bletso, fostul ministru bulgar de externe Solomon Passy, si Robin James.

Equest este deja activa pe piata imobiliara din Bulgaria, ultimul proiect in care s-a implicat fiind un complex comercial de anvergura. Pe langa Romania si Bulgaria, compania vizeaza si pietele imobiliare din Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Serbia si Muntenegru si Turcia. Equest Balkan Properties este administrata de Equest Capital Management Limited si Equest Partners Limited.

Randamentul investitiilor de pe piata imobiliara romaneasca a scazut la aproximativ 10% in euro pe an in prima jumatate a lui 2005, fata de nivelul de circa 12% inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, sustine o analiza a companiei imobiliare Colliers. In a doua parte a anului trecut s-au efectuat primele tranzactii la randamente anuale de sub 10%. Scaderea randamentelor anuale oferite de investitiile imobiliare este o consecinta a maturizarii pietei imobiliare din Romania. Datorita cresterii costurilor de dezvoltare si operare a proiectelor imobiliare, si implicit a preturilor finale, piata romaneasca incepe sa capete caracteristicile specifice pietelor similare din Europa Centrala si de Vest. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO