Companii

Equest va alege intre Bucuresti si Sofia pentru listare

28.12.2007, 19:47 22

Fondul de investitii Equest Investment Balkans (EIB) va lista la finele lunii februarie subsidiara Lynx Property, care detine 75% din actiunile retailerului de electronice si electrocasnice Domo, pentru atragerea fondurilor destinate dezvoltarii retelei de retail in Romania.
Initial s-a avut in vedere listarea retailerului de electrocasnice in paralel pe pietele de la Sofia, Bucuresti si Londra, dar, din cauza dificultatii unui astfel de proces se va opta pentru o singura piata.
"Cel mai probabil listarea va fi realizata la sfarsitul lunii februarie. Piata de capital unde va fi realizata oferta publica initiala nu a fost hotarata, dar in luna februarie vom sti sigur de unde vom atrage fondurile pentru dezvoltarea afacerii Domo", a declarat George Teleman, partner al fondului Equest Investment Balkans.
EIB este listat pe piata AIM a bursei londoneze, dar si pe piata de capital din Irlanda. Din declaratiile anterioare EIB a anuntat ca oferta publica initiala pentru Lynx Property, care va fi intermediata de ING Bank si Raiffeisen Centrobank, va fi realizata pe bursele din Bucuresti si Sofia si posibil chiar la Londra. Fondurile atrase vor fi directionate catre extinderea lanturilor de magazine Domo si Tehnomarket, brandul bulgaresc adus pe piata interna de catre EIB.
"Este prea dificil de realizat o listare pe toate cele trei piete, asa ca oferta va fi realizata in Bucuresti sau Sofia. Piata din Bucuresti a aratat un potential important in ultima perioada", a spus Teleman.
EIB a preluat prin subsidiara Lynx, in luna septembrie, 75% din actiunile Domo pentru 62,5 milioane de euro, 30 de milioane de euro fiind platite de actionarii Lynx, iar restul provenind dintr-un imprumut contractat de la Raiffeisen Zentralbank Osterreich. La momentul preluarii EIB a comunicat ca a contribuit cu 13,5 milioane de euro la plata realizata de Lynx Property in timp ce diferenta pana la 30 de milioane de euro a fost completata de Lyra Investment Holding, care detine 25% din actiunile Lynx.
In urma realizarii preluarii Domo, fondurile de investitii RAEF si Westerham au realizat exitul din actionariatul retailerului pentru aproximativ 20 de milioane de euro. Fondatorii lantului de magazine, Lorand Szarvadi si Ferenc Hegedus, au ramas in actionariat prin compania Dominuse, care detine 25% din Domo. Reprezentantii Domo au anuntat ca pentru 2007 obiectivul de vanzari ajunge la 200 de milioane de euro, in crestere cu circa 63% comparativ cu rezultatele anului trecut. Cresterea vanzarilor inregistrata in cursul primelor noua luni, de 59%, indica apropierea de rezultatele urmarite. Suprafata comerciala a lantului de magazine Domo depaseste 50.000 de metri patrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO