Companii

„Este ciudat ce se întâmplă. Tarom are de făcut un orar de zbor 2013 şi un plan de afaceri“

„Este ciudat ce se întâmplă. Tarom are de făcut un orar de zbor 2013 şi un plan de afaceri“

Autor: Mirabela Tiron

29.10.2012, 00:06 654

Sorin Stoicescu, fostul director general al Aviaţiei Civile, spune că această întârziere în numirea unui director general "privat" la Tarom dăunează foarte mult companiei, în condiţiile în care operatorul aerian trebuie să îşi pregătească orarul de zbor de vară, care începe cu luna martie.

"Este păcat că s-a stricat acest plan de numire a unui manager general. Era foarte bine dacă membrii consiliului de administraţie se înţelegeau şi începeau să lucreze la planul de afaceri. Acum este extrasezon în aviaţie, o perioadă în care se zboară mai puţin, însă până în martie, când începe sezonul, compania ar trebui să îşi ia anumite angajamente cu privire la cursele pe care le va opera", a declarat el. De exemplu, compania low-cost Blue Air a anunţat deja orarul de zbor de vară (31 martie-26 septembrie 2013).

Stoicescu are o vastă experienţă în industria aviatică, lucrând în perioada 1998-2001 ca director operaţional la aeroportul Henri Coandă şi ulterior în perioada 2001-2005 ca director general al Aviaţiei Civile.

"Puteau să deschidă sezonul de vară cu glorie dacă s-ar fi înţeles membrii din consiliul de administraţie. Este important ca în consiliul de administraţie să ai o persoană care să cunoască foarte bine această industrie. Sunt mulţi oameni cu experienţă deosebită la Tarom, dar niciunul cu experienţă în managementul unei companii aeriene. Este nevoie de oameni adevăraţi cu experienţă adevărată", a menţionat el.

Expertul în aviaţie mai spune că este ciudat ce se întâmplă în prezent la Tarom. "Nu este momentul să te ciondăneşti când Tarom are de recuperat pierderi mari. Nu cred că s-a împiedicat domnul Vystoupil în semnarea contractului din cauza salariului, deci probabil că alta este cauza. Contractul de mandat este realizat oricum pe criterii de performanţă, există o sumă minimă şi una maximă", a spus el.

Compania de recrutare şi Ministerul Transporturilor nu au transmis nicio informare oficială prin care să explice situaţia de la Tarom. "Ar trebui să existe mai multă transparenţă în ceea ce priveşte deciziile luate în cadrul acestui proiect (CEO la stat - n. red.). Probabil că în final vor găsi o soluţie la Tarom. Oricum, situaţia asta ar trebui să se rezolve până cel târziu în ianuarie", a precizat Stoicescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO