Companii

Estimari pesimiste pentru afacerile Vitrometan

19.04.2005, 20:32 60

Producatorul de sticla Vitrometan din Medias nu se asteapta la o relansare a activitatii in acest an, dupa ce anul trecut a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri de 7%, din cauza costurilor ridicate la gaz metan si energie electrica si a concurentei pe care o fac companiile straine. Cifra de afaceri a societatii a scazut la 3,9 mil. euro in 2004, de la 4,2 in anul precedent.

"Dupa ce am inregistrat pierderi atat in 2003, cat si in 2004, am considerat ca acest an va fi propice relansarii. Din pacate, Vitrometan produce bunuri pe o piata de risc, influentata de deprecierea monedei euro, dar si de puternica automatizare a intreprinderilor din Polonia si Turcia, factori din cauza carora pentru 2005 nu se prevad imbunatatiri ale indicatorilor economici", a declarat pentru ZF Transilvania Daniela Andron, directorul general al Vitrometan.

Compania produce sticla pentru menaj, iluminat opal si cristal, iar aproape 90% din productie este destinata pietelor externe, cei mai importanti clienti provenind din Europa de Vest (Germania, Franta, Italia, Belgia si Danemarca).

"Am avut relatii de afaceri si cu piata din SUA, insa din cauza dificultatilor pe care le traverseaza economia americana si a deprecierii dolarului fata de leu, vanzarile si pe aceasta piata au scazut foarte mult", a declarat Daniela Andron.

Ea a adaugat ca in ceea ce priveste piata interna, Bucurestiul se dovedeste a fi cel mai profitabil "datorita posibilitatilor materiale ridicate ale cumparatorilor". Pe piata Capitalei, compania colaboreaza cu Carrefour, Bricostore si Praktiker.

Vitrometan este detinuta de compania germana Deru Glaswarenvertrieb, care a cumparat in 1997 pachetul majoritar de actiuni (78%) detinut de stat. De la privatizare, in companie s-au facut investiti de 6 milioane de euro in modernizare si retehnologizare. In prezent, compania are 800 de salariati si produce aproximativ 80 de tone de articole de sticla pe luna.

Structura actionariatului este completata de persoane fizice si juridice. Principalii competitori ai Vitrometan sunt fabricile de sticla din Avrig, Bistrita si Turda.

transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO