Companii

Ethos, cel mai mare lant local de supermarketuri, mai inchide un magazin

Ethos, cel mai mare lant local de supermarketuri, mai inchide un magazin

Ion Soloman, proprietarul Ethos: Am inchis magazinul din soseaua Berceni pentru ca nu am reusit sa negociem cu proprietarul diminuarea chiriei

15.07.2009, 20:03 827

Ethos, cea mai mare retea locala de supermarketuri, controlata de Ion Soloman, a inchis recent un magazin din Capitala, aflandu-se astfel la a treia inchidere din acest an.
Retailerul, care mai are 22 de unitati operationale, deruleaza in prezent un proiect de reorganizare si incearca sa reduca din costuri prin renegocierea chiriilor pentru locatiile actuale. „Am inchis magazinul din soseaua Berceni pentru ca nu am reusit sa negociem cu proprietarul diminuarea chiriei", a declarat Ion Soloman.
Piata din cartierul Berceni va fi atacata in aceasta toamna de un retailer mai mare, reteaua de hipermarketuri Cora, odata cu inaugurarea mallului Sun Plaza.
Datorita amplasarii acestuia intr-o zona cu trafic intens, hipermarketul ar putea aduce companiei franceze cele mai mari vanzari pe unitate, in conditiile in care magazinul Cora Lujerului, cel mai bine amplasat magazin din retea, ajunge in weekend chiar si la 30.000 de clienti pe zi, potrivit unor surse din piata.
Toate cele trei retele mari de supermarketuri operate de companii romanesti, Ethos, SPAR si Primavara, si-au redus in acest an numarul de unitati, pe fondul inrautatirii conditiilor din comert. Anul trecut au existat informatii pe piata privind intentia unor investitori straini de a prelua aceste retele.
Reteaua dezvoltata de sotii Soloman, care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 33 mil. euro, a fost tinta preluarii de catre fondul elen de investitii Global Finance, fostul proprietar al magazinelor La Fourmi, in 2008. Tranzactia nu s-a finalizat insa, deoarece Global Finance s-a razgandit si a decis sa iasa de pe piata de retail alimentar.
Astfel, fondul de investitii anunta la finele primului trimestru din 2008 vanzarea retelei La Fourmi catre grupul belgian Delhaize le Lion, pentru 18,6 mil. euro. In final, valoarea tranzactiei a fost ajustata la 12 mil. euro pe baza conditiilor din contractul de achizitie, pe care compania belgiana nu a dorit sa le dezvaluie.
Retailerul Delhaize a fost interesat anul trecut si de reteaua Primavara, dezvoltata de omul de afaceri Ion Avram, potrivit unor informatii din piata neconfirmate de cele doua companii. In acest an, Primavara se numara pe lista companiilor care isi redimensioneaza reteaua de supermarketuri. Avram a inchis in acest an un magazin situat in Pitesti, deoarece era pe pierderi de 6 luni, si a relocat o unitate din Galati in orasul Bacau.
La randul lor, fratii Ioan si Floare Cuc, proprietarii companiei Astral Impex care opereaza reteaua SPAR in Romania prin franciza, au purtat anul trecut discutii cu un fond strain de investitii interesat sa intre in actionariatul retailerului, potrivit unor surse din piata. Tranzactia nu s-a finalizat insa, motivul putand fi criza financiara. In acest an SPAR a decis inchiderea celei mai mari unitati a sa, hipermarketul din Targu Mures, motivand o schimbare de strategie. Astfel, compania a anuntat ca va activa in continuare doar pe segmentul supermarketurilor, pe care se va dezvolta si mai mult.
Ethos, Primavara si SPAR nu au avut pana acum nicio inaugurare noua in acest an.

Piata de supermarketuri, la extreme

Cum arata cea mai mare retea locala - ETHOS

  • are 22 de unitati operationale
  • Sotii Soloman au pus bazele retelei in 2001
  • In acest an reteaua a inchis 3 unitati
  • A avut vanzari de 33 de milioane de euro anul trecut
  • Vanzarile pe metru patrat pot fi estimate la 3.300 euro la nivelul lui 2008

Cea mai extinsa retea straina mizeaza pe achizitii - MEGA IMAGE

  • detine 44 de locatii
  • belgienii de la Delhaize au intrat pe piata in 1995. Anul trecut aveau 40 de magazine, cu vanzari totale estimate la 130 mil. euro
  • In ultimul an a achizitionat 14 magazine La Fourmi si 4 supermarketuri Prodas in Capitala
  • Vanzarile pe metru patrat pot fi estimate la 4.500 euro la nivelul lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO