Companii

Euro Insol: Cel mai mare creditor Hidroelectrica a acceptat o reducere comercială de 20 mil. euro

Euro Insol: Cel mai mare creditor Hidroelectrica a...

Autor: Mediafax

18.12.2012, 12:32 1174

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anunţat marţi că a negociat cu consorţiul germano-austriac Voith Hydro - Andritz Hydro reducerea cu 20 milioane euro a sumei cu care asocierea s-a înscris la masa credală.

"În 13 decembrie, Euro Insol, în calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica, a finalizat negocierile cu cel mai mare creditor chirografar, consorţiul germano-austriacVoith Hydro şi Andritz Hydro. Ca rezultat al discuţiilor purtate de-a lungul ultimelor patru luni, Hidroelectrica a obţinut o reducere comercială de 20 milioane euro din cei 57 milioane euro şi 30 milioane lei cu care consorţiul a solicitat înscrierea la masa credală", se arată într-un comunicat al producătorului de energie electrică.

Potrivit comunicatului, reducerea este aferentă contractului de antrepriză semnat de Hidroelectrica în 2004 cu Voith Hydro şi Andritz Hydro, pentru modernizarea a 20 de hidroagregate.

Lucrările au început în 2006, iar ultimul grup retehnologizat urmează să fie pus în funcţiune în februarie 2013. În perioada aprilie 2009-august 2010 lucrările au fost parţial suspendate din cauza datoriilor înregistrate de Hidroelectrica faţă de consorţiu.

În comunicat se precizează că Euro Insol a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate în derulare la momentul deschiderii procedurii de insolvenţă, în luna iunie, obţinând o reducere de peste 93 milioane de euro a cheltuielilor Hidroelectrica.

Tot săptămâna trecută Euro Insol a finalizat negocierile cu Voith Hydro în privinţa proiectului de retehnologizare a hidrocentralei Lotru, obţinând o reducere comercială de 10% din sumele înregistrate la masa credală. Retehnologizarea hidrocentralei Lotru a început în 2007 şi a fost finalizată în 2011, fiind finanţată cu un credit de 66 milioane de euro de la Banca Mondială.

Totodată, Romenergo a renunţat la contestaţia împotriva tabelului preliminar al creditorilor Hidroelectrica pentru suma de 8,6 milioane de lei.

La masa creditală sunt înregistraţi 839 de creditori, iar valoarea creanţelor cerute de jumătate dintre aceştia de la Hidroelectrica se ridică la 5,1 miliarde lei (1,13 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO