Companii

Eurobarometru: România se află pe locul 2, la egalitate cu Portugalia, în ceea ce priveşte imaginea pozitivă faţă de UE

Eurobarometru: România se află pe locul 2, la egalitate...

Autor: Roxana Rosu

05.08.2019, 15:04 326

România se află pe locul 2, la egalitate cu Portugalia, în ceea ce priveşte imaginea pozitivă faţă de UE, iar peste jumătate dintre români (52%) spun că au încredere în Uniune, depăşind media de 44% raportată la nivel european, arată Eurobarometru publicat astăzi.

Pe primul loc în top se află Irlanda, cu 63%. 

Procentul românilor care au o imagine pozitivă despre UE este în creştere şi peste media europeană (60%, faţă de o medie UE de 45%). 

În plus, 50% dintre români sunt optimişti cu privire la situaţia pieţei muncii, comparativ cu o medie UE de 44%.

Noul sondaj Eurobarometru arată o creştere puternică a percepţiei pozitive a cetăţenilor faţă de Uniunea Europeană, acestea fiind cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014, realizat înainte de intrarea în funcţie a Comisiei Juncker.

Încrederea în UE a crescut în 20 state membre, cu cele mai mari punctaje în Lituania (72 %), Danemarca (68 %) şi Estonia (60 %). În plus, peste jumătate dintre respondenţi „tind să aibă încredere” în UE în Luxemburg (59 %), Finlanda (58 %), Portugalia (57 %), Malta şi Suedia (ambele cu 56 %), Bulgaria şi Ungaria (ambele cu 55 %), Irlanda, Polonia, Ţările de Jos şi Cipru (toate cu 54 %), România şi Austria (ambele cu 52 %) şi Letonia şi Belgia (ambele cu 51 %).

De asemenea, sprijinul pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat, peste trei sferturi dintre respondenţii din zona euro (76 %, +1 punct procentual; +9 faţă de primăvara anului 2014) declarându-se in favoarea monedei unice. În ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62 %.

Opiniile pozitive cu privire la situaţia economiilor naţionale prevalează (49 % apreciază situaţia ca fiind bună şi 47 % o apreciază ca fiind proastă).

Majoritatea respondenţilor din 17 state membre (16 în toamna anului 2018) afirmă că situaţia economică naţională este bună. Luxemburg (94 %), Danemarca (91 %) şi Ţările de Jos (90 %) sunt ţările cu cele mai mari punctaje. Procentajul cel mai scăzut al opiniilor pozitive este observat în Grecia (7 %), Croaţia şi Bulgaria (ambele cu 20 %), Italia (22 %), Spania (26 %) şi Franţa (29 %).

Circa 30% dintre români spun că situţia economiă este mai bună, în creştere cu 6 procente faţă de toamna trecută. 

Imigraţia rămâne principala preocupare la nivelul UE, cu 34% din menţiuni, în pofida unei scăderi puternice (-6 puncte procentuale faţă de toamna anului 2018). Schimbările climatice, care s-au aflat pe locul al cincilea în toamna anului 2018, constituie în prezent a doua cea mai importantă preocupare după o creştere puternică (+ 6 faţă de toamna anului 2018).

Pentru români, inflaţia este principalul motiv de preocupare, cu 35% din respondenţi. 

Alte trei preocupări obţin punctaje identice: situaţia economică (18 %, neschimbat), starea finanţelor publice ale statelor membre (18 %, -1) şi terorismul (18 %, -2), urmate de mediu — principala preocupare pentru 13 % dintre respondenţi, înregistrând o creştere de patru puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO